Ingezonden persbericht


PRESSRELEASE

Amsterdam, 3 augustus 2005

The Amsterdam Dungeon strikt strop via Westfries Museum

The Amsterdam Dungeon krijgt dankzij het Westfries Museum in Hoorn een bijzonder voorwerp uit de Nederlandse VOC-historie in haar collectie. Het is de galgstrop van Jan Pieterszoon Coen, die eeuwen geleden werd gebruikt om 'vreemdgangers' mee op te knopen.

Jan Pieterszoon Coen was tussen 1618 tot 1623 en van 1627 tot 1629 gouverneur generaal van de Verenigde Oostindische Compagnie, en geldt als een historisch kopstuk. Coen regeerde niet alleen over de handelsonderneming, maar liet op de verschillende koloniën ook zijn eigen wetten maken om de orde en regelmaat te bewaren: Zo schreef hij de wet uit dat je maar beter niet vreemd kon gaan, want als je betrapt werd was een executie onoverkomelijk. Vele mannen en vrouwen die na lange tijd op zee wel een verzetje konden gebruiken hebben de dood gevonden door middel van de strop.

Nico de Jong, adjunct-directeur/conservator van het Westfries Museum: ''Coen was zogezegd 'een rechtschapen, nette vaderfiguur. Al had hij zo zijn scherpe kantjes. Dit historische attribuut zal beter tot zijn recht komen in The Amsterdam Dungeon dan in Het West-Fries Museum''.

De galgstrop zal aanstaande vrijdag onder zware beveiliging van het Westfries Museum naar hartje Amsterdam worden gebracht en zal rond 10.30 uur aankomen in The Amsterdam Dungeon. Aankomende herfst kunnen bezoekers het executiewerktuig van dichtbij bekijken.

NOOT VOOR DE PERS: Het gebeurt niet iedere dag dat een originele VOC galgstrop wordt vervoerd. Wilt u hierbij aanwezig zijn, of foto's van het transport ontvangen, neemt u dan contact met ons op. Er is beperkte mogelijkheid om de VOC-galgstrop te fotograferen en/of te filmen.

** EINDE **

The Amsterdam Dungeon: Bezoekers leren aan de hand van live-theater, een spookachtig doolhof en de nieuwste multimediale techniek alle verschrikkelijke feiten over de geschiedenis van Amsterdam en worden aan de hand genomen langs de VOC, de pest en martelingen, om uiteindelijk na een schokkende rit in Amsterdams enige indoor mini-achtbaan weer vrijgelaten te worden op straat.

www.theamsterdamdungeon.nl

Voor meer informatie over The Amsterdam Dungeon en de strop van Coen:

JuniorSeniorPressDpt
ChristelVeld
Tel: 020 5353 453 (algemeen)
E-mail: christel.veld@jr-sr.com

---- --