Ingezonden persbericht


Imation boekt 301,5 miljoen dollar omzet in het tweede kwartaal van 2005

Schiphol-Rijk (Nederland), 3 augustus 2005 - Imation Corporation, leverancier van verwisselbare opslagmedia, maakt de resultaten bekend van het tweede kwartaal van 2005:


- Imation boekte 301,5 miljoen dollar omzet, een stijging van 10,7 procent ten opzichte van het vorige jaar.
- De bruto winstmarge bedroeg 25 procent.

- De winst uit gewone bedrijfsvoering bedroeg 23,8 miljoen dollar (7,9 procent van de omzet).
- De winst per aandeel kwam uit op 0,46 dollar.
- De kasstroom bedroeg 14,1 miljoen dollar.

- De kaspositie kwam uit op 446,1 miljoen dollar.

De eerder aangekondigde verkoop van de Specialty Papers-divisie is op 30 juni 2005 afgerond. Imation heeft na belasting 4,6 miljoen dollar op de verkoop verdiend en ontving in het tweede kwartaal van 2005 16 miljoen dollar aan contanten.

Bericht van de voorzitter

Bestuursvoorzitter Bruce Henderson van Imation, zegt: "De omzetgroei en de solide winstmarge zorgen ervoor dat wij positief zijn over het tweede kwartaal en dit versterkt ons vertrouwen in het gehele jaar. De optische media dragen hiertoe bij. We plukken de vruchten van de groei in onze deelneming in Global Data Media en van de groei in de diverse DVD-varianten. De Flash Media-producten en LTO-tapes vertonen ook groei. Daarnaast wordt onze nieuwe Tera Ångstrom-tapefabriek meer en meer benut."

"In juli hebben we een twee gigabyte USB Micro Hard Drive geïntroduceerd, waarmee Imation haar productreeks heeft uitgebreid met een verwisselbare harde schijf. Imation's klantenkring breidt zich ook uit in het zakelijke kanaal en onder de detaillisten. Met de verkoop van onze Specialty Papers-divisie, kunnen we ons in onze tiende levensjaar nog meer richten op het marktleiderschap in de dataopslagmarkt."

"We zijn verheugd over de positieve tendens van de afgelopen drie kwartalen. De omzet is met tien procent gegroeid, de winstmarge bedroeg 25 procent en de kosten worden beheerst. Dit alles draagt bij aan ons positieve vooruitzicht voor het gehele jaar 2005."

Belangrijkste cijfers over het tweede kwartaal 2005 De omzet bedroeg 301,5 miljoen dollar, een stijging van 10,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het voorgaande boekjaar, toen de omzet 272,3 miljoen dollar bedroeg. De omzet over de eerste zes maanden bedroeg 616,5 miljoen dollar, een toename van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode in het vorige boekjaar toen de omzet 598,6 miljoen dollar bedroeg.

De bruto winstmarge bedroeg 25 procent. In het tweede kwartaal van 2004 bedroeg de bruto winstmarge 24,6 procent en in het eerste kwartaal van 2005 bedroeg deze 26,1 procent. In het tweede kwartaal van 2004 werd de bruto winstmarge negatief beïnvloed door voorraadkosten van 9 miljoen dollar. De verhoging van de bruto winstmarge ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, is te danken aan verbeterde marges op optische producten en een betere benutting van fabrieken en werd deels weer tenietgedaan door de productsamenstelling. De daling ten opzichte van eerste kwartaal van 2005 werd veroorzaakt door enigszins lagere marges op optische producten.

Van de bedrijfskosten bedroegen de verkoop, algemene en administratieve uitgaven 38 miljoen dollar, tegenover 41,5 miljoen dollar voor dezelfde periode in 2004. De onderzoeks- en ontwikkelingskosten, eveneens onderdeel van de bedrijfskosten, bedroegen 13,4 miljoen dollar, vergeleken met 14,5 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal in 2004. Deze afnamen zijn voornamelijk het resultaat van kosten besparende maatregelen die aan het eind van 2004 zijn genomen.

Imation rapporteert een winst uit gewone bedrijfsvoering van 23,8 miljoen dollar, een toename van 15,8 miljoen dollar ten opzichte van de 8 miljoen dollar van het tweede kwartaal in 2004. De winst uit gewone bedrijfsvoering voor de eerste zes maanden in 2005 bedroeg 55,1 miljoen dollar, 16,2 miljoen dollar meer dan dezelfde periode in het vorige boekjaar, toen de winst uit gewone bedrijfsvoering 38,9 miljoen dollar bedroeg. De winst werd toen negatief beïnvloed door de eerder genoemde voorraadkosten en 3,1 miljoen dollar reorganisatiekosten vanwege de sluiting van de fabriek in Tucson (Arizona).

Overige inkomsten bedroegen 1 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2005 en 0,3 miljoen dollar in het tweede kwartaal in 2004. De belastingdruk bedroeg 36 procent. De winst per aandeel met deze inkomsten inbegrepen bedroeg 0,46 dollar in het tweede kwartaal van 2005 en 0,16 dollar in het tweede kwartaal van 2004.

Bijzondere baten wegens de verkoop van de Speciality Papers-activiteiten bedroegen in het tweede kwartaal 4,6 miljoen dollar. De winst per aandeel met inbegrip van deze baten en van inkomsten uit de Speciality Papers-activiteiten bedroeg 0,62 dollar voor het tweede kwartaal en 1,54 dollar voor het eerste half jaar. Daarvan namen de activiteiten van Speciality Papers respectievelijk 0,16 dollar en 0,18 dollar voor hun rekening.

De kasstroom kwam uit op 14,1 miljoen dollar voor het tweede kwartaal, ondanks stijgende voorraden. De eerste zes maanden bedroeg de kasstroom 26 miljoen dollar. De voorraad bedroeg aan het einde van het tweede kwartaal 165,4 miljoen dollar, een stijging met 20,9 miljoen dollar ten opzichte van het eerste kwartaal. De toename is te wijten aan de bevoorrading van een nieuwe, grote detaillist, waarvan de afzet pas zijn beloop neemt in de tweede helft van 2005. Daarnaast legt Imation vanwege de sluiting van de fabriek in Tucson een voorraad aan van de ouderwetse, chroomgebaseerde tapeproducten die het in de loop van de tijd nog verwacht te verkopen.

De investeringen kwamen uit op 6 miljoen dollar. Afschrijvingen en afboekingen bedroegen in het tweede kwartaal 9,9 miljoen dollar. Imation ontving 16 miljoen dollar aan contanten vanwege de verkoop van de Specialty Papers-divisie. De dividenduitkeringen kwamen uit op 4,1 miljoen dollar, waarmee de totale dividenduitkeringen voor het eerste half jaar op 7,5 miljoen dollar uitkwamen. Imation heeft 0,9 miljoen besteed aan het terugkopen van 25.200 eigen aandelen in het tweede kwartaal. In het eerste half jaar heeft Imation 453.300 aandelen teruggekocht voor een bedrag van 15,8 miljoen dollar en het heeft het recht op de aankoop van nog 3,3 miljoen eigen aandelen.

Aan het einde van het tweede kwartaal was 35,6 miljoen dollar van de courante middelen belegd in vastrentende waarden met een looptijd van langer dan 90 dagen. De kaspositie bedroeg 410,5 miljoen dollar, inclusief deze beleggingen van 446,1 miljoen dollar, tegenover 430,5 miljoen dollar aan het einde van het eerste kwartaal. De toename is met name veroorzaakt door de verkoop van de Specialty Papers-divisie en het kasoverschot uit gewone bedrijfsvoering.

Vooruitzichten
Vooruitzichten voor het boekjaar 2005 zijn onderhevig aan onderstaand omschreven risico's en onzekerheden:


- De omzet zal over het gehele boekjaar 2005 naar verwachting tussen de 3 en 5 procent groeien en zal daarmee uitkomen tussen de 1,21 en 1,23 miljard dollar.
- De winst uit gewone bedrijfsvoering zal in 2005 naar verwachting uitkomen tussen de 93 en 98 miljoen dollar. De eerder afgegeven verwachting bedroeg tussen de 87 miljoen en 92 miljoen dollar, inclusief 7 miljoen dollar die gemoeid zijn met de activiteiten van 'Specialty Papers'. Indien deze activiteiten niet worden meegenomen, is dit een toename van ongeveer 13 miljoen dollar. In 2004, zonder Specialty Papers, bedroeg de winst uit gewone bedrijfsvoering 44,6 miljoen dollar. Hierbij inbegrepen is 25,2 miljoen dollar aan herstructureringskosten. De verwachting is dat voor het hele boekjaar de winst uit gewone bedrijfsvoering zal toenemen tussen de 33 en 40 procent en zal uitkomen op 69,8 miljoen dollar.
- De verwachtingen voor de winst per aandeel voor het gehele boekjaar 2005, liggen tussen de 2,10 en 2,17 dollar, waarvan 0,35 dollar door een belastingvoordeel in het eerste kwartaal.
- De investeringen in 2005 zullen tussen de 25 miljoen en 30 miljoen dollar bedragen. De eerdere verwachting bedroeg 35 miljoen dollar.
- Afschrijvingen en afboekingen worden geschat op 40 miljoen dollar. De eerdere verwachting bedroeg tussen de 40 en 45 miljoen dollar.

Imation
Imation Corporation is ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van magnetische- en optische- verwisselbare opslagmedia. Het brede productassortiment van Imation voorziet in opslagbehoeften variërend van een paar megabyte tot honderden gigabytes. Imation is in meer dan zestig landen vertegenwoordigd en heeft producten voor zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt. Met meer dan driehonderd patenten en dankzij meer dan driehonderd onderzoekers en ontwikkelaars die bij Imation werkzaam zijn, weet Imation haar positie als pionier op het gebied van magnetische- en optische-mediatechnologieën te handhaven.

Op 31 maart 2005 had Imation 2350 mensen in dienst. Het hoofdkantoor van Imation bevindt zich in Oakdale, Minnesota, V.S. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Schiphol-Rijk. Meer informatie is te vinden op de website www.imation.com en op de Nederlandse website www.imation.nl.

Meer informatie:
Persberichten, achtergrondinformatie en foto's zijn te vinden op www.online-pressrooms.com

PublieksWerk B.V. Imation Europe B.V. Marije Verdouw Pascal De Boer
00 31 (20) 486 21 39 00 31 (20) 654 21 60

marije@publiekswerk.nl pdeboer@imation.com