Waterschap Vallei & Eem

Het Beheersplan Waterkeringen

Het waterschap is op grond van de Verordening op de primaire waterkering van de provincies Gelderland en Utrecht verplicht een beheersplan vast te stellen. Het Beheersplan Waterkeringen vormt als het ware de paraplu over het totale beheerssysteem voor de waterkeringen.

Tot de bouwstenen voor het beheerssysteem behoren verder de beheersinstrumenten: keur, overzichtskaart, leggers, beheersregisters, toetsing op veiligheid en calamiteitenplan, alsmede de begroting en de jaarrekening. Het beheersplan maakt de samenhang tussen deze instrumenten duidelijk, waardoor het beheersproces transparanter en beter bestuurbaar wordt.

Het Beheersplan Waterkeringen en het Waterbeheersplan bevatten samen de hoofdlijnen van het beleid van het waterschap.

In dit plan worden éénduidige doelstellingen, normen en richtlijnen voor het beheer van waterkeringen vastgelegd. Daarnaast is voldaan aan de behoefte vanuit het dagelijks beheer om feitelijke informatie vast te leggen ten aanzien van ligging en gebruik van waterkeringen en de organisatie van het beheer.

Omdat resultaten van het beheer van de waterkeringen voor de middellange en langere termijn inzichtelijk zijn gemaakt, kan afstemming met het beleid van andere instanties, zoals Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en natuur- en milieuorganisaties, plaatsvinden.

Het Beheersplan Waterkeringen is verdeeld in een statisch en een dynamisch deel. Het statisch deel beschrijft het beleid en het beheer. Dit deel dient elke vijf jaar te worden herzien, volgend op de toetsing op veiligheid van de waterkering.
In het dynamisch deel wordt het gevoerde beheer geëvalueerd, en worden maatregelen eventueel bijgesteld. Dit deel wordt jaarlijks herzien.

Het beheersplan beschrijft de primaire en regionale waterkeringen die in beheer zijn bij het waterschap. Naast de waterkerende functie worden ook andere functies toegekend, zoals agrarisch gebruik, natuur en landschap, recreatie e.d.

De basis voor het beheer van de waterkeringen vormt de strategische beheersvisie. Bovendien dient het waterschap te werken binnen de kaders (wetten, beleidslijnen en plannen), gesteld door rijk, provincies en gemeenten.

Ook worden concrete doelstellingen gepresenteerd die het waterschap in de komende 10 jaar wil bereiken. Verder worden functie-eisen geformuleerd, die de situatie beschrijven waaraan de waterkering moet voldoen. De doelstellingen zijn onderverdeeld naar verschillende invalshoeken. Zoals bijvoorbeeld veiligheid en het medegebruik van waterkeringen.