Ingezonden persbericht


Den Haag, 03 augustus 2005

Vragen van het lid Verbeet (PvdA) aan de minister en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over een toenemend aantal mensen met onvolledige AOW en hun risico op sociale uitsluiting.


* Kent u het rapport van het Verwey-Jonker instituut "65-Plussers in de min. Leven op en onder het minimum met een gekorte AOW-uitkering" 1) ?
* Deelt u de conclusie van het rapport dat een groeiend aantal ouderen ten gevolge van een onvolledige AOW over te weinig inkomsten beschikt om volwaardig aan het maatschappelijk leven te kunnen deelnemen?
* Bent u op de hoogte van het feit dat veel ouderen met een onvolledige AOW geen beroep doen op aanvullende bijstand en andere regelingen waarop zij recht hebben?
* Slechts 90 gemeenten maken op dit moment gebruik van de mogelijkheid om bij de Sociale Verzekeringsbank(SVB) te vragen naar de gegevens van ouderen met een onvolledige AOW in hun gemeente, zodat zij deze groep actief kunnen benaderen. Vindt u het nog langer verantwoord aan de gemeenten over te laten of zij bij de SVB al of niet om informatie vragen over welke ouderen in hun gemeente een onvolledige AOW uitkering ontvangen?
* Bent u bereid de SVB te vragen de gemeenten actief te informeren over welke ouderen in hun gemeente over slechts een onvolledig AOW beschikken?
* Kent u de signalen van de ouderenorganisaties Unie KBO en CSO dat ouderen geen gebruik maken van de mogelijkheid tot extra belastingteruggave voor hoge uitgaven voor zorgkosten, waardoor zij op termijn ook de zorgtoeslag gaan mislopen.
* Geven het recente rapport van het Verwey-Jonker Instituut alsmede het hiervoor genoemd signaal van de ouderenorganisaties u aanleiding nog eens extra toe te zien op de effecten van het regeringsbeleid op de inkomenspositie van ouderen ( met onvolledige AOW ) met name gericht op het hen veel actiever benaderen met voorlichting over mogelijkheden om hun inkomen aan te vullen?
* In 2014 verwacht de SER 512.000 mensen met een onvolledige AOW. Het zijn er nu 345.000, van wie 145.00 mensen in Nederland wonen. Wanneer komt het Kabinet met voorstellen over verkorting van het aantal jaren, bijvoorbeeld van 50 naar 40 jaar, waarin AOW wordt opgebouwd en verhoging van het percentage van 2 naar 2.5 per jaar?
* Hoe staat het Kabinet tegenover het voorstel de aanvullende toeslag door de SVB te laten uitkeren?
* Welke maatregelen gaat u nemen om mensen tijdig en helder voor te lichten over hun inkomen vanaf 65 jaar en welke maatregelen zij zelf kunnen nemen om te voorkomen dat zij niet alleen een onvolledige AOW, maar ook te weinig aanvullend pensioen opbouwen?


1) Staatsblad 3 augustus 2005