Gemeente Albrandswaard


Vissen in park Rhoon happen naar lucht


Albrandswaard Deze morgen kwamen er bij de gemeente meldingen binnen van dode vissen en vissen die naar lucht happen in het park in Rhoon. De gemeente gaf de melding door aan medewerkers van het Waterschap, die met man en macht proberen de omstandigheden van de vissen te verbeteren.

Door de enorme regenval van het afgelopen weekend, heeft er een overstort plaatsgevonden aan de Lijsterlaan. De kwaliteit van het geloosde water is niet optimaal, dit in combinatie met de hoge temperaturen van vorige week, maakt dat de vissen in het park het erg moeilijk hebben.

Inmiddels is het Waterschap met man en macht bezig de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren, door middel van doorstromen van het water.

Tientallen dode vissen drijven in het water van het park in Rhoon en honderden vissen snakken naar fris water.

Wethouder Brussaard: Uit onderzoeken blijkt, dat er de laatste tijd veel meer grote stortbuien voorkomen dan vroeger. Als er een grote hoeveelheid regen in één keer valt, kan het riool dit niet meer aan en vindt overstort plaats op het oppervlakte water. Door het aanbrengen van bergbezinkbassins wordt dit soort problemen in de toekomst voorkomen. In de bergbezinkbassins wordt het overtollige water opgeslagen en zakt de vuiligheid naar de bodem. Als er dan een overstort plaatsvindt, is de kwaliteit van dit water een stuk beter dan in de huidige situatie. Het achtergebleven vuil wordt in een droge periode automatisch teruggepompt naar het riool. In totaal komen in
Albrandswaard vier van deze bassins, waaronder één in de Lijsterlaan.