PERSBERICHT - 2005-08-03

Marc den Hertog: 'Introductie groot aantal nieuwe sites geweldige stimulans'

Bezoek VVV-websites Gelderland en Overijssel vertienvoudigd

De internetsites van de VVVs en Regionale Bureaus voor Toerisme in Gelderland en Overijssel kennen een gigantische stijging in het aantal bezoekers. Een vergelijking met de maand juli 2004 levert gemiddeld een vertienvoudiging op. De drukst bezochte website heeft zelfs twintig keer zoveel bezoekers als vorig jaar.

Volgens de directeur van het Gelders Overijssel Bureau voor Toerisme (GOBT) Marc den Hertog is dit resultaat te danken aan de introductie van een familie van geheel vernieuwde sites met uitgebreidere zoekmethodes. Deze nieuwe sites werden in mei van dit jaar geĂŻntroduceerd.

Veluwe en Achterhoek
De drukst bezochte website van de oostelijke VVV-familie is de website van de Veluwe, www.vvvveluwe.nl. Op de drukste dag van het jaar (tot nog toe) zondag 31 juli trok de site bijna 6.000 bezoekers die 112.000 hits maakten. Een jaar geleden trok deze site op de drukste dag (toen
28 juli) slechts 300 bezoekers. De Achterhoekse website www.vvvachterhoek.nl trok diezelfde dag ruim 2.500 bezoekers met
48.000 hits. Dat was een jaar geleden op de drukste dag 400 bezoekers.

Twente en Salland
Ook in Twente kent de VVV-site een grote stijging in het aantal bezoekers. Op de drukste dag zondag 31 juli waren er 1.350 bezoekers aan de website www.vvvtwente.nl met 23.000 hits. Dat aantal bezoekers bedroeg een jaar ervoor slechts 220 op de drukste dag. Het bezoek aan de website van Salland www.vvvsalland.nl neemt ook fors toe. Op de drukste dag werd een kleine 300 bezoekers genoteerd met 6.500 hits. Een jaar eerder kende de drukste dag slechts 60 bezoekers.

Kop van Overijssel en Overijssels Vechtdal
Deze twee toeristengebieden maken sinds mei deel uit van de oostelijke VVV-internetsamenwerking. De website www.vvvkopvanoverijssel.nl wordt druk bezocht. De drukste dag zondag 31 juli bracht bijna 1.900 bezoekers met 36.000 hits. Het Vechtdal www.vvvvechtdal.nl had diezelfde dag 1.700 bezoekers en 30.000 hits.

Veel zoekmogelijkheden
GOBT en de Regionale Bureaus voor Toerisme (RBTs) in Gelderland en Overijssel hebben gekozen voor een uniform ontwerp, waarmee de onderlinge banden worden onderstreept. Zo kent ieder toeristengebied zijn eigen regionale internetsite. De VVVs in de betreffende gebieden hebben op hun beurt een eigen lokale site. Het geheel is met elkaar verbonden door middel van overzichtskaarten en onderlinge links.

Vanzelfsprekend zijn er ook verbanden gelegd met de nationale VVV-site. Marc den Hertog: De navigatiestructuur en de zoekmogelijkheden zijn op alle sites gelijk. Basis is een gezamenlijke databank die alle gegevens bevat van het toeristisch bedrijfsleven, het toeristisch ABC (attracties, musea en bezienswaardigheden) en alle evenementen.

De plaatselijke VVVs zorgen voor het dagelijks onderhoud ervan. Het grote aantal bezoekers heeft ongetwijfeld ook te maken met de uitgebreide zoekmogelijkheden op de sites. Of het nu gaat om een hotel met zwembad, sauna en bruidssuite of een vakantiewoning in het bos met vaatwasser en magnetron: de sites geven alle mogelijke adressen. En bij de evenementen kun je zoeken op naam, datum, soort en plaats.

Uitbreiding mogelijkheden
Het succes van de websites motiveert het GOBT, de RBTs en de VVVs om volgende stappen te zetten in de vervolmaking van het product. Op korte termijn worden webwinkels geopend. In die winkels kunnen on-line toeristische uitgaven worden besteld (en afgerekend). Voorts wordt hard gewerkt aan een on-line reserveringssysteem, waarmee boekingen voor alle mogelijke overnachtingsaccommodaties kunnen worden gemaakt. Duitstalige versies van de sites zijn inmiddels operationeel.

Subsidie
Het project werd gesubsidieerd door de Europese Unie in het kader van het Communautaire Initiatief INTERREG III-A met middelen van het Europees Structuurfonds voor Regionale Ontwikkeling alsmede van de Ministeries van Economische Zaken van Nederland en de Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen, plus subsidies van de provincies Gelderland en Overijssel.