Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA steunt Franse premier: Turkije kan geen EU-lid worden (03/08/05)

Vrijdag ondertekende Turkije een protocolakkoord met de Europese Unie omtrent de uitbreiding van de douane-unie met de tien nieuwe EU-lidstaten. Deze daad volstaat blijkbaar om op 3 oktober officieel onderhandelingen te starten over de toetreding van Turkije tot de EU. Nochtans verklaarde de Turkse regering al snel dat de ondertekening van het protocol geen officiële erkenning van Cyprus inhield. De Grieks-Cypriotische regering controleert enkel het zuiden van het eiland. Het noorden bestaat uit de Turkse Republiek van Noord-Cyprus, die enkel door Turkije wordt erkend.

De Franse premier de Villepin (UMP) liet gisteren weten dat het moeilijk is onderhandelingen te starten met Turkije, wanneer dit land niet alle bestaande EU-lidstaten erkent. Daarbij ging hij zelfs zo ver de start van de onderhandelingen op 3 oktober in twijfel te trekken. De N-VA sluit zich daarbij aan. Het is uitgesloten dat met Turkije gesprekken worden aangeknoopt over toetreding tot de EU, terwijl de huidige Unie niet eens geheel door dat land wordt erkend. De N-VA vraagt dan ook een krachtig signaal van de federale regering Verhofstadt en minister van Buitenlandse Zaken De Gucht (VLD) in het bijzonder om de Franse premier de Villepin bij te treden.

De N-VA heeft zich bij monde van Europarlementslid Frieda Brepoels steeds verzet tegen de Turkse toetreding. De Unie zou een louter economisch samenwerkingsverband worden, verlamd door interne tegenstellingen en niet meer in staat om de supranationale bevoegdheden op een gecoördineerde manier uit te oefenen.

Auteur:
N-VA
Bart De Wever, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Zaeger, directeur
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.dezaeger@n-va.be
Url: www.n-va.be