Groen!

Groen! stimuleert gezond vegetarisch en biologisch voedselaanbod |

Brussel, 28 juli 2005

Eloi Glorieux Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger Groen!!!

Persdienst Groen! Ron Hermans - woordvoerder Sergeant De Bruynestraat 78-82 | 1070 Anderlecht | tel 02 219 19 19 | fax 02 223 10 90 | gsm 0473 90 30 66

e-mail pers@groen.be | persteksten http://www.groen.be/pers/

Groen! stimuleert gezond vegetarisch en biologisch voedselaanbod

Vandaag dient Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!) een voorstel van decreet in dat het recht op de keuze voor vegetarisch voedsel garandeert en het verbruik van biologisch geteelde producten stimuleert. Het decreet legt alle gemeenschapsrestaurants van de Vlaamse overheid (ministeries, Vlaams parlement,) en van door de overheid gesubsidieerde inrichtingen (scholen, universiteiten, ziekenhuizen,) op om vanaf 2007 ook een vegetarische schotel aan te bieden. Deze vegetarische schotel moet kwaliteitsvol en smaakvol zijn (dus niet de gewone schotel zonder vlees of enkel een bord rauwkost) en moet minstens één component bevatten die samengesteld is uit ingrediënten uit de biologische landbouw.

Om de restaurateurs en cateringdiensten hierbij te helpen wordt in de schoot van de administratie gezondheidszorg een Vlaams VoedingsTeam opgericht. Dit bestaat uit een diëtist, een vertegenwoordiger van de bedrijven van collectieve restauratie en de overheidsrestaurants, een vertegenwoordiger van de vegetarische beweging en van de erkende federatie van de biosector. Dit voedingsteam adviseert de aanbieders van de maaltijden over de mogelijkheden van de vegetarische keuken en over het beschikbare aanbod van biologisch geteelde producten.

Privé-restaurants die op vrijwillige basis bij elke maaltijd ook een vegetarisch aanbod hebben dat aan dezelfde vereisten voldoet en zich op dezelfde wijze onderwerpen aan controles van de Vlaamse overheid, kunnen de erkenning van Vlaams erkend aanbieder van vegetarische voeding krijgen.

Vegetarisme is heel gewoon Vegetarisme is geen modetrend, maar is van alle tijden en wereldwijd vindt men miljoenen mensen van allerlei rang en stand die bewust en uit vrije wil geen producten van gedode dieren eten. Bekende vegetariërs zijn o.a. Pythagoras, Leonardo Da Vinci, Newton, Voltaire, Tolstoi, Gandhi, Schweitzer en Einstein. Maar ook hedendaagse beroemdheden als Bryan Adams, Moby, Prince en Paul McCartney zijn overtuigde vegetariërs. Daarnaast zijn er nog veel meer mensen die men kan catalogeren als vleesverlaters. Deze zijn geen vegetariërs die consequent weigeren om vlees te eten, maar die er wel naar streven om minder vlees te eten en geregeld ook een vegetarische schotel weten te appreciëren.

Echt veel onderzoek naar het aantal vegetariërs en/of vleesverlaters in Vlaanderen werd nog niet verricht, maar uit wat beschikbaar is kunnen we globaal besluiten dat minstens een op de tien gebruikers van gemeenschapsrestauratie vegetarisch eet als hen daartoe de kans geboden wordt. Dit voorstel van decreet verzekert het steeds toenemend aantal gebruikers van de mogelijkheid om alvast in gemeenschapsrestaurants van de Vlaamse overheid te kiezen voor een volwaardige vegetarische schotel.

Bio is heel natuurlijk Biologische landbouw is de meest natuurlijke en de meest duurzame landbouw die er is en verdient daarom alle steun. Ondanks het feit dat het thuisverbruik van biologische versproducten in het eerste kwartaal van 2005 een omzetgroei van 5,3% kende, stagneert de biolandbouw in Vlaanderen. Op amper 0,51% van onze landbouwgrond wordt biologisch geteeld, tegenover 12,9% in Oostenrijk. Vlaanderen bengelt helemaal achteraan in het Europese peloton en heeft de weg naar bio duidelijk nog niet gevonden. Het argument dat bio duurder is, is niet echt overtuigend, want in andere landen vormt dit blijkbaar geen belemmering. Het lijkt wel of we in ons land persé voedsel- en dioxinecrisissen nodig hebben om over te schakelen op gezonde en veilige biovoeding.

Om bio in Vlaanderen verder te ontwikkelen moeten niet alleen de landbouwers, maar ook de verwerkers, verdelers, cateraars en consumenten omschakelen. Door de verwerking van biologische ingrediënten in minstens een component van de vegetarische schotels van de restaurants van de Vlaamse overheidsdiensten, universiteiten, scholen, ziekenhuizen, enz., wordt alvast een dagelijks verzekerde afzetmarkt gecreëerd. Naargelang het bioaanbod het toelaat, voorziet het voorstel van decreet in de mogelijkheid om de verplichting om bioproducten te gebruiken later uit te breiden, bijvoorbeeld door de aangeboden vegetarische schotel 100% bio te maken of door de verplichting om bioproducten te gebruiken uit te breiden naar de niet-vegetarische schotels. De biologische landbouw brengt naast groenten en fruit namelijk ook gezondere, smaakvolle en meer diervriendelijk geteelde biologische vleeswaren en andere producten van dierlijke oorsprong voort.

Waarom keuze voor vegetarisch en biologisch voedsel garanderen? Vegetarisch betekent niet noodzakelijk biologisch en omgekeerd. Toch is er een sterk verband tussen beide. De motieven om te kiezen voor vegetarische voeding zijn grotendeels gelijklopend met deze voor biologisch geteelde producten: het is gewoonweg lekker, gezond, goed voor milieu en natuur, eerlijk tegenover de derde wereld, respectvol tegenover dieren.

Lekker en voedzaam Producten van biologische landbouw bevatten meer de authentieke smaak en zijn voedzamer dan producten uit de reguliere teelt. Hoe langer hoe meer topchefs kiezen dan ook resoluut voor bio, gewoon omdat de smaak beter is. De vegetarische keuken is zeer gevarieerd: van eenvoudig tot exotisch, van goedkoop tot duur, van fastfood tot haute-cuisine, De vegetarische keuken maakt ook gebruik van ingrediënten met specifieke smaken die in de traditionele keuken verloren zijn gegaan.

Gezond Biologische landbouwproducten bevatten geen residus van schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen en zijn GGO-vrij. Daarentegen bevatten ze gemiddeld meer gezondheidsbevorderende stoffen dan producten uit de reguliere landbouw, zoals meervoudige onverzadigde vetzuren die het immuunsysteem versterken, hogere vitamine C-gehaltes en eiwitkwaliteit, meer mineralen en antioxidanten. Onderzoek heeft ook duidelijk de voordelen aangetoond van vegetarische voeding met betrekking tot zowel het voorkomen als het genezen van bepaalde ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diverse kankers, suikerziekte en zwaarlijvigheid. We zijn perfect in staan om alle noodzakelijke voedingsstoffen uit plantaardige producten te halen. Door minder vlees te consumeren en meer gebruik te maken van biologisch geteelde producten kunnen we een pak geld op de gezondheidszorguitgaven besparen.

Duurzaam De vegetarische voedingswijze en de biologische landbouw kunnen samen een belangrijke bijdrage leveren aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Consumptie van vlees gaat gepaard met overmatig landgebruik. Ongeveer 76% van alle landbouwgrond in de wereld of 29% van de totale landoppervlakte van de aarde wordt gebruikt voor veeteelt. Om gronden vrij te maken als graasland of om veevoeders te telen worden vaak bossen gekapt. Het regenwoud verdwijnt à rato van 5.000 voetbalvelden per dag. 70% van de ontbossing wordt er toegeschreven aan veeteelt. Ook Vlaamse runderen worden deels gevoed met Zuid-Amerikaanse soja. Ongeveer 16% van de uitstoot van het broeikasgas methaan is afkomstig van de veeteelt. Door vermesting komen overmatige hoeveelheden nutritiën als stikstof, fosfor en kalium in het milieu terecht. Door eutrofiëring komen fauna en flora onder druk te staan en verdwijnen soorten. Veeteelt is een belangrijke bron van verzuring in Vlaanderen. Van de nitraten uit mest komt een deel onder de vorm van ammoniak in de lucht terecht en een ander deel bezoedelt het grond- en oppervlaktewater.

De biolandbouw vermijdt vele milieuverstorende eigenschappen van de reguliere agrolandbouw. Er worden geen kunstmest of chemische pesticiden gebruikt. Biologische landbouwtechnieken bewaren de kwaliteit van de bodem en beschermen het gewas op een natuurvriendelijke manier. Biologische veeteelt is grondgebonden. Door de vleesconsumptie en dus ook de vleesproductie te verminderen en door meer gebruik te maken van biologische landbouwmethodes komen er een pak minder schadelijke stoffen in het milieu terecht en bespaart de overheid op de kosten voor sanering en remediatie van vervuilde waterlopen en bodems.

Eerlijk tegenover derde wereld Ongeveer 800 miljoen mensen zijn ondervoed en ieder jaar sterven meer dan 6 miljoen kinderen aan ondervoeding. Omgezet naar nuttige voedingsstoffen is vleesproductie veel minder efficiënt dan plantaardige teelten. Doorgaans is het minder verspillend om graangewassen rechtstreeks voor menselijke consumptie te gebruiken dan om ze als veevoeder te gebruiken en nadien het vlees op te eten. Toch wordt ongeveer ca. 70% van alle beschikbare landbouwgrond op onze planeet gebruikt om vee te laten grazen of om veevoeders te telen. Ongeveer 44% van alle graangewassen in de wereld worden als veevoeder gebruikt. Je kunt veel meer monden voeden door dat graan rechtsreeks door mensen te laten consumeren. Een vermindering van het vleesgebruik kan leiden tot een efficiënter gebruik van de schaarser wordende vruchtbare landbouwgrond en water en tezelfdertijd kan graan meer betaalbaar worden voor zij die chronisch honger leiden.

Dierenwelzijn De meeste dieren kennen gevoelens als plezier, verveling, angst en frustratie. Dieren ervaren net als mensen pijn. Vegetariërs respecteren dieren als levende wezens. De meeste mensen, ook vleeseters, staan huiverig tegenover de idee dat ze zelf een dier zouden moeten slachten. Het opeten van een dier waarmee ze een hechte relatie hadden stoot al helemaal op afwijzen. Los van het feit of je het al dan niet principieel aanvaardbaar vindt om levende wezens te doden en op te eten, laat het welzijn van dieren die voor menselijke consumptie zijn opgekweekt, tijdens hun korte levensperiode vaak te wensen over. Biologische landbouw koppelt voedselproductie aan respect voor plant en dier. Bij de productie van dierlijke biologische producten, zoals vlees, melk, kaas en honing, worden biologische voeders gebruikt en wordt het soorteigen gedrag van dieren gerespecteerd. Vleesverlaters, die niet helemaal vegetarisch leven, zetten inzake respect voor dierenwelzijn dus al een grote stap vooruit door over te stappen op biologische producten.

Conclusie Uiteindelijk is de vraag of de mens van oorsprong carnivoor, herbivoor of omnivoor is, van weinig belang. De kwestie is wat vandaag de beste voedingswijze voor de mensen is. Uit talrijke studies blijkt dat zij die weinig of geen vlees eten een stuk gezonder leven. Het verminderen of vermijden van vlees in onze dagelijkse voeding is niet alleen mogelijk, maar ook wenselijk omwille van motieven als gezondheid, duurzaamheid, het wereldhongerprobleem en ethische principes. Een voedingspatroon met minder vlees en op basis van meer biologische producten respecteert de grenzen van ons leefmilieu. Het is ook het enige voedingspatroon dat op langere termijn in staat is om gezond voedsel voor de volgende generaties te garanderen en voldoende kwaliteitsvolle voedingswaren voort te brengen om solidair alle mensen in de wereld te voeden.

Zonder de consument verplichtingen op te leggen biedt het voorliggende voorstel van decreet aan tienduizenden gebruikers in Vlaamse gemeenschapsrestaurants of restaurants van de door de Vlaamse overheid gesubsidieerde instellingen de mogelijkheid om te kiezen voor een gezonde vegetarische maaltijd.

Groen! zal aan de meerderheidspartijen vragen het voorstel van decreet mee te ondertekenen.