Novib

Novib: Rijke landen negeren voedselcrisis in Mali

Een hongersnood dreigt voor meer dan een miljoen mensen in Mali als gevolg van de voedselcrisis in West Afrika omdat rijke landen niet reageren op de oproep van het VN noodfonds, waarschuwt Oxfam, waarvan Novib het Nederlandse lid is.

Slechts een fractie â 14 % - van de 7,4 miljoen dollar die het Wereld Voedsel Programma in december 2004 gevraagd heeft om de crisis in Mali af te wenden is ontvangen.

In tegenstelling daarmee is het Wereld Voedsel Programma voor Niger inmiddels tot 57 % gevuld nadat er de afgelopen twee weken veel media aandacht was.
In Niger dreigt er hongersnood voor 3,6 miljoen mensen.

"Nu dat de aandacht van de media gevestigd is op Niger reageert de wereld eindelijk op de crisis in dat land. Maar dit gaat niet alleen om Niger. Ook andere landen in West Afrika lijden onder deze voedselcrisis, met name Mali. De regering van Mali, internationale donoren en het Wereld Voedsel Programma zijn begonnen met het uitdelen van voedsel, maar het is niet voldoende. Donoren hebben een kans om een grote voedselcrisis in Mali af te wenden, maar ze moeten nu handelen", zegt Natasha Kofoworola Quist, Oxfams vertegenwoordiger in West Afrika.

Ondanks de activiteiten van de regering van Mali, het Wereld Voedsel Programma en maatschappelijke organisaties krijgen de zeer afgelegen nomadische gemeenschappen in Mali nog niet de hulp die ze zo dringend nodig hebben. De meest getroffen gebieden zijn Timboektoe, Gao en Kidal in het noorden van het land.

Oxfams voedselhulp programma in de Gao regio in Mali loopt sinds maart dit jaar en zal 50.000 mensen bereiken. Ook worden mensen voorbereid op een mogelijke tweede sprinkhanenplaag.

In buurland Mauretanië, waar vorig jaar 1,6 miljoen hectare land verwoest werd door sprinkhanen, dreigt er hongersnood voor 800.000 mensen, meer dan 25 % van de bevolking. De meest getroffen gebieden zijn Aftout en Affolé, aan de zuidoostelijke grens met Mali. Oxfams voedselhulp programma dat in april gestart werd in Mauretanië zal 40.000 mensen helpen.

In Burkina Faso hebben meer dan 500.000 mensen voedselhulp nodig, met name in de noordelijke provincie Oudalan die grenst aan Mali en Niger.

Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke
ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.
Bron: Novib, 3 augustus 2005