Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 03-08-2005

VOORZITTER BUREAU JEUGDZORG JOEP VERBUGT: "JEUGDZORG IS GEEN BEWAKINGSDIENST"

HILVERSUM - Bureau Jeugdzorg kan niet voorkomen dat mensen hun kinderen vermoorden, het is geen bewakingsdienst . Dat zegt de voorzitter van de brancheorganisatie Bureaus Jeugdzorg Joep Verbugt woensdag in het AVRO radioprogramma 1opdeMiddag. Het is voor het eerst dat hij reageert op de felle kritiek die er is op de hulpverlenende instanties na het gezinsdrama in Tolbert.

Maandagmiddag werden in het Groningse Tolbert twee kinderen vermoord van 2 en 4 jaar door de vriend van hun moeder. De afgelopen jaren blijkt het gezin geregeld in aanraking te zijn geweest met diverse hulpverlenende instanties. De Kinderbescherming heeft in 2003 en 2004 enkele malen contact gehad met de moeder. Het Advies- en Meldpunt Kinderbescherming (AMK) van Bureau Jeugdzorg Groningen heeft enkele maanden geleden twee meldingen gekregen over het gezin, maar niets gedaan, omdat er volgens hen geen acuut gevaar dreigde voor de kinderen. Volgens Verbugt is er op basis van deze meldingen dan ook geen bezoek gebracht aan het gezin. Op basis waarvan de afweging dan wel is gemaakt, wil hij niet zeggen. Niet iedere melding kan een huisbezoek tot gevolg hebben, aldus Verbugt.

De Inspectie voor de Jeugdzorg zal gaan inventariseren wat er precies is misgegaan bij de hulpverlening aan het gezin in Tolbert. Mocht er aanleiding toe zijn dan zal er een onderzoek starten. Eerder liet de GGD in Groningen al weten in opdracht van de gemeente Leek een onderzoek te starten naar de hulpverlening rondom het familiedrama.


---