Landelijke Studenten Vakbond


Ministerie laat modelleerling keihard vallen

Utrecht, 3 augustus 2005 - Modelleerling Mariëlle Wubbels wordt de dupe van slechte informatieverstrekking van de IB-Groep. Het ministerie van OCW weigert een oplossing te zoeken. De LSVb zet juridische stappen, dinsdag dient het kort geding.

Op basis van haar VWO-diploma 'oude stijl' is Mariëlle altijd verteld dat zij ook in de toekomst in de hoogste lotingsklasse kon blijven meeloten voor de studie diergeneeskunde. Met een gemiddeld eindcijfer van boven de 8 zou dit normaliter rechtstreekse plaatsing betekenen. Nu blijkt echter dat zij op basis van nooit bekendgemaakte regelgeving en in strijd met diverse toezeggingen van IB-Groep en haar studentendecaan, dit jaar is geplaatst in een lagere lotingsklasse. Voor Mariëlle betekent dit uitloting.

Na de invoering van de Tweede Fase op het VWO is er een overgangsregeling getroffen voor leerlingen uit het oude stelsel, zoals Mariëlle. Haar is altijd gezegd dat ze zonder problemen in kon stromen in het studiejaar 2005-2006. Nu blijkt echter dat deze regeling alleen van toepassing is op aankomende studenten die in het jaar 2004-2005 hebben meegedaan aan de loting. Pas na de loting van 2004 maakte de IB-Groep dit bekend.

De LSVb heeft getracht met het ministerie OCW een regeling te treffen voor de gedupeerde studente. Vandaag liet het ministerie weten dat zij hier niet aan mee zullen werken. Op verzoek van de LSVb heeft mr. Erik de Groot de verdediging van Mariëlle ter hand genomen. Volgende week dinsdag zal het kort geding dienen.

Jonathan Mijs, voorzitter van de LSVb, is teleurgesteld: "De IB-Groep heeft gefaald in de informatieverstrekking en laat Mariëlle de gevolgen voelen van hun falen. Daarbij valt het ons enorm tegen dat het ministerie niet bereid is gebleken om mee te denken over een oplossing voor deze modelleerling. We betreuren dat dit juridisch uitgevochten moet worden, maar zien vol vertrouwen de uitspraak van de rechter tegemoet!".

De IB-Groep heeft laten weten dat zij van meer studenten klachten hebben binnengekregen over deze gang van zaken. De LSVb roept alle studenten die ook gedupeerd zijn, op om zich bij ons te melden.


---