Ingezonden persbericht

Juridische valkuilen voor webloggende werknemers

Een onderzoek in de praktijk

DRIEBERGEN, 20050803 -- In Nederland is nog maar zelden sprake van ontslagkwesties vanwege uitlatingen op een weblog maar in diverse media worden webloggers wel steeds vaker gewezen op de risico's van 'loggen over de baas'. Hoeveel webloggers loggen er nou eigenlijk over hun werk en hoeveel webloggers ondervinden problemen op hun werk vanwege dat loggen? Er is niet echt zicht op de praktijk van alledag en de werkelijke juridische valkuilen waar de weblogger rekening mee moet houden. Wel zijn er vele vragen zoals:


-Kun je ontslagen worden vanwege iets dat je op je weblog schrijft?
-Mag een werkgever je verbieden te schrijven over de werksituaties of over de collega's?
-Als je geen namen noemt van bedrijf of collega's, kun je dan toch problemen krijgen?
-Hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting?
-Wat zijn de punten om rekening mee te houden als je over je werk logt?
-Wat moet je doen als je toch in moeilijkheden komt door het webloggen?

Deze en vele andere vragen worden behandeld in de scriptie die ik aan het schrijven ben in het kader van mijn afstudeeronderzoek "De juridische valkuilen voor de webloggende werknemer". Onderdeel van de scriptie is een onderzoek naar de ervaringen van webloggers inzake loggen in relatie tot de werksituatie.

Ik zou graag willen dat er zoveel mogelijk webloggers meedoen aan dit onderzoek om in beeld te krijgen hoe de praktijk er uit ziet en hoeveel mensen wel eens problemen hebben ervaren op hun werk. Het onderzoek is anoniem en er worden geen persoonsgegevens gevraagd. Je privacy is dus optimaal beschermd en het meedoen kost een paar minuten en verplicht je verder tot niks. Als je op deze link klikt wordt je doorgeleid naar de vragenlijst en kun je ook de voorlopige resultaten inzien.



Mieke Kreunen