Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 3 augustus

Deel twee expositie Piet Wijn in Nederlands Stripmuseum Groningen

'De Magiër' belicht laatste jaren werk Piet Wijn

Woensdag 3 augustus start om 14.00 uur het tweede deel van de expositie over Piet Wijn in Het Nederlands Stripmuseum Groningen, met als titel 'De Magiër'. Deze expositie laat het werk van Piet Wijn zien uit zijn laatste jaren vanaf 1970. Er is veel te zien van Douwe Dabbert, dat maakt deze expositie extra leuk voor kinderen. Deel één 'De vroege jaren' is een groot succes geweest. Op vertoon van het entreekaartje voor 'De vroege jaren' geeft het Stripmuseum 50% korting op het kaartje voor deel 2 'De Magiër'. Het stripmuseum heeft gekozen voor een expositie in twee delen om zo het gehele oeuvre van Piet Wijn te belichten. In totaal zijn meer dan 120 stukken te zien. Bij de tentoonstelling verschijnt tevens een 54 pagina's tellende catalogus. 'De Magiër' belicht werk van Piet Wijn uit de jaren '70, '80 en'90 en is te bezoeken tot en met 10 oktober.

Twee keer genieten
Vanwege de enorme omvang van Wijns werk vindt de expositie over het levenswerk van Piet Wijn in twee delen plaats. Woensdag 3 augustus start om 14.00 uur deel twee met de titel 'De Magiër'. In dit deel worden de laatste jaren, vanaf 1970, van Wijns werk geëxposeerd. Deel één 'De vroege jaren' was een groot succes. Naast originele stripstroken, strippagina's en illustraties zijn ook enkele olieverfschilderijen en andere vrije werken van Wijn te bezichtigen. Het voordeel van de tentoonstelling in twee delen is uiteraard dat het publiek de grote hoeveelheid originelen die het museum tijdelijk in bezit heeft allemaal kan zien en zodoende niets hoeft te missen. Op vertoon van het entreekaartje voor 'De vroege jaren' geeft het Stripmuseum 50% korting op het kaartje voor deel 2 'De Magiër'. Bij de tentoonstelling verschijnt tevens een 54 pagina's tellende catalogus.

Jaren 70
In de jaren '70 tekende Piet Wijn onder meer de series 'Jennifer Scott' en 'Gloria van Goes' voor het weekblad Tina. In 1975 creëert hij in samenwerking met tekstschrijver Thom Roep de stripfiguur Douwe Dabbert. De populaire avonturen van deze dwerg zijn vervolgens jarenlang te lezen in het weekblad Donald Duck. Daarnaast tekende Piet Wijn ook nog vele andere series, waaronder 'Annemoon' en 'Trollenverhalen' voor weekblad Okki en 'Joker' voor het blad Ezelsoor . Deel twee van de tentoonstelling over het werk van Piet Wijn bevat evenals deel 1 veel unieke stukken, zoals originele strippagina's en boekomslagen. Daarnaast zijn ook gouache-illustraties en olieverfschilderijen van Piet Wijn te zien. Deel 2 van de tentoonstelling belicht werk uit de jaren '70, '80 en'90 en is te zien t/m 10 oktober. .
Piet Wijn
Douwe Dabbert is bij jong en oud bekend, maar dit is slechts één van de talloze stripreeksen waarvoor de hand van Piet Wijn verantwoordelijk is. Op jonge leeftijd wist Wijn al dat hij wilde gaan illustreren. Na een gedegen studie kan Piet Wijn als tekenaar aan de slag in de gloriedagen van Toonder Studio's. Dit is slechts het begin van Wijn's glansrijke carrière. Wanneer Piet Wijn inmiddels al enige tijd succesvol is als freelancer heeft hij al een scala van veelgelezen verhalen met de daarbijbehorende striphelden op zijn naam staan. In 1984 krijgt Piet Wijn de Stripschapsprijs voor zijn gehele oeuvre. Hij wordt samen met Marten Toonder, Hans Kresse en Pieter Kuhn gerekend tot 'De Grote Vier' van de Nederlandse strip. Zijn Douwe Dabbert-album 'Bombasto met het Boze Oog' wordt in 1992 tijdens de stripdriedaagse in Breda uitgeroepen tot 'Jeugdalbum van het jaar'.

Links- en rechtshandig
Eind 1986 krijgt Piet Wijn een lichte beroerte en raakt aan de rechterkant gedeeltelijk verlamd. Hij moet stoppen met zijn werkzaamheden aan verschillende stripreeksen. Na een moeizame oefenperiode heeft de uitgesproken rechtshandige Piet Wijn zich aangeleerd met de linkerhand te werken. Hij neemt het tekenen van Douwe Dabbert weer op en, al gaat het langzamer, is het verschil met vroeger voor het publiek amper merkbaar. In de tentoonstelling opgenomen is een olieverfschilderij waaraan hij werkte op het moment dat hij zijn tweede beroerte kreeg. Ook was hij op dat moment werkzaam aan het 23e album van Douwe Dabbert, de ernstige beroerte verhinderde hem om met zijn linkerhand verder te tekenen. Het album bestaat uit twee korte verhalen. Het eerste is door Piet Wijn voltooid en het tweede is bijna volledig door collega Dick Matena getekend als een eerbetoon aan de magiër Piet Wijn.

Workshops striptekenen
Tijdens de tentoonstelling over het levenswerk van Piet Wijn zijn er natuurlijk ook nog andere leuke dingen te beleven in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. Zo vinden er tot en met zondag 14 augustus dagelijks workshops striptekenen plaats, met deze keer het thema 'Een goed verhaal maken'. Inschrijving voor de workshop kan telefonisch (via tel. 050-3178470) of aan de balie van het museum.

Nederlandse striphelden
In Het Nederlands Stripmuseum is ook de vaste tentoonstelling te bewonderen. Zo kan de bezoeker kennismaken met bekende Nederlandse striphelden als Erik de Noorman, Agent 327 en Ollie B. Bommel. De stripfamilie Jan, Jans en de kinderen ontvangen bezoekers in hun huiskamer (een carrousel) die echt tot leven komt. Zij vertellen vervolgens alles over de geschiedenis van de strip in Nederland. Het museum bestaat uit speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en 'echte' kenners. Naast originele tekeningen van Paulus de Boskabouter kunnen kinderen ook echt in zijn kabouterwereld stappen. Voor de liefhebbers zijn er unieke stukken uit de Nederlandse striphistorie te bewonderen.

Voor meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen kan men bellen met: 050-3178470. Ook kan men een kijkje nemen op www.stripmuseumgroningen.nl.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht