Partij van de Arbeid


Den Haag, 4 augustus 2005


Vragen van het lid Van Dijken (PvdA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Economische zaken


over de betrouwbaarheid van de adviezen van opticiens.


1. Bent u op de hoogte van de artikelen Opticiens onbetrouwbaar en Opticienbezoek: een loterij , gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden op 23 juli 2005?


2. Bent u van mening dat de gegeven adviezen vaak de toets der kritiek niet kunnen doorstaan en in sommige gevallen zelfs schadelijk kunnen zijn?


3. Deelt u de mening dat een klant een goede en onderbouwde advisering verwacht als hij naar een opticien gaat? Vindt u dat een klant hier ook op mag rekenen?


4. Bent u van mening dat het schrappen van opticien als beschermd beroep deze verwachting aantast? Zo ja, wat wilt u hieraan doen?


5. Denkt u dat een onafhankelijk keurmerk de consument kan helpen bij het selecteren van een vakbekwame opticien? Zo ja wat wilt u doen om het ontstaan van een dergelijk keurmerk te bevorderen?


6. Zou een goede toegang tot een meting door een gekwalificeerde optometrist de oogzorg kunnen verbeteren? Hoe zou u de toegang hiertoe willen verbeteren? Wilt u overwegen om een oogmeting door een optometrist door de ziektekostenverzekering te laten vergoeden?