Politie vaker zwakke schakel in alcoholbeleid

Stap

STAP: te weinig politieke aandacht voor alcoholovertredingen

STAP (Stichting Alcoholpreventie) is van mening dat de politie dikwijls niet of te laat in actie komt bij overtredingen van de Drank- en Horecawet. De politie treedt meestal niet op als aan jongeren onder de 16 alcohol wordt geschonken. STAP mist ook een actieve rol van de politie bij illegale schuurfeesten, bij het overtreden van de wet in keten en hokken op het platteland en bij het gebruik van valse legitimatiebewijzen(1). Het gevolg is dat veel jongeren op te jonge leeftijd alcohol kunnen drinken zonder bemoeienis van de overheid. STAP prijst het standpunt van de burgemeester van Zandvoort. Hij vindt dat de politie ook zonder vermoeden van wetsovertredingen een horecagelegenheid moet kunnen binnengaan(2).

Tweede Kamer laat gemeenten in de kou staan bij aanpakken alcoholproblemen Recente voorstellen van minister Hoogervorst om alcoholproblemen bij minderjarigen aan te pakken zijn door de Tweede Kamer fors afgezwakt(3).
'De accijns op breezers wordt niet verhoogd, alcoholreclame die jongeren bereikt wordt niet aan banden gelegd en de VWA (de controleurs van de Drank- en Horecawet) krijgt geen geld voor extra menskracht. Het gevolg van het landelijke beleid is, dat de lokale politiek met de eigen beperkte instrumenten het toegenomen alcoholgebruik onder jongeren moet aanpakken. En juist daar wordt actieve inzet en slagkracht van de politie node gemist' aldus Wim van Dalen, directeur van STAP.


1) Uit recent onderzoek van STAP blijkt dat één op de drie uitgaande jongeren (31%) een vervalst of geleend legitimatiebewijs gebruikt om een uitgaansgelegenheid binnen te komen en één op de zeven (14%) hun eigen legitimatiebewijs vervalst of er eentje leent van een ouder iemand om aan alcohol te kunnen komen (STAP, 2005).

2) STAP reageert hiermee op de uitspraak van burgemeester van Zandvoort, Rob van der Heijden die vanochtend in Trouw zijn zorgen over het schenken aan minderjarigen verwoordde (Trouw, 4 augustus 2005).

3) Persbericht STAP 15 juli 2005: Alcoholbeleid Hoogervorst fors afgezwakt door Tweede Kamer; zie www.alcoholpreventie.nl

Einde persbericht

Utrecht: maandag 13 Juni 2005
STAP (Stichting Alcoholpreventie)
Informatie: Ir. W.E. van Dalen, directeur

STAP pleit voor een daadkrachtig alcoholmatigingsbeleid van de overheid en zet zich in voor reclamebeperking en objectieve voorlichting.

STAP (Stichting Alcoholpreventie)
Ravellaan 88
3533 JP Utrecht
Postbus 8181
3503 RD Utrecht
T: 030-6565041
F: 030-6565043
E: stap@alcoholpreventie.nl
W: www.alcoholpreventie.nl
www.alcoholreclame.nl
www.alcoholenopvoeding.nl
www.alcoholenzwangerschap.nl
www.alcoholbeleid.nl