Gemeente Bergschenhoek

Nieuwbouw scholen in de Parkzoom
tijdelijke scholen De Gemeente Bergschenhoek is al geruime tijd bezig met de voorbereiding van twee nieuwe schoolgebouwen bij sporthal de Ackers en het Spectrum, aan de Groeneweg. Deze gebouwen vervangen de tijdelijke lokalen die nu nog aan de Groeneweg staan. Het nieuwe schoolcomplex gaat bestaan uit een permanente school met 18 lokalen en een complex met schoolwooneenheden. De schoolwooneenheden doen dienst als school in de periode dat er behoefte is aan extra lokalen. Zodra er minder schoollokalen nodig zijn, worden deze eenheden omgebouwd tot woongelegenheid.

Start bouw scholen
Inmiddels is de bouwvergunning voor de permanente school verleend. De aannemer begint half augustus met de bouw van deze school. De heiwerkzaamheden vinden naar verwachting plaats in week 34 en 35 (22 augustus t/m 2 september). Zoals het er nu naar uitziet is de permanente school in juli 2006 gereed, waarna deze in gebruik kan worden genomen.

De bouw van de schoolwooneenheden start naar verwachting in juli 2006. Naar verwachting kunnen de schoolwooneenheden vanaf augustus 2007 in gebruik genomen worden.

Verkeerssituatie
In verband met de komst van de nieuwe schoolgebouwen zal ook de verkeerssituatie rondom de gebouwen worden aangepast. Hiervoor is op 24 maart 2005 een informatiebijeenkomst georganiseerd waarbij belanghebbenden konden reageren op het gemeentelijk voorstel voor de verkeerskundige inrichting van de schoolomgeving. Tijdens deze bijeenkomst zijn er bedenkingen geuit over de huidige, maar ook de toekomstige verkeerssituatie. Om deze reden is een extern bureau gevraagd het gemeentelijk voorstel voor de toekomst nader te bekijken op eventuele knelpunten. Uitkomst van het onderzoek is dat het gemeentelijk voorstel op hoofdlijnen voldoende zal zijn om de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van het gebied te garanderen. Wel worden er nog enkele aanbevelingen gegeven:

- Doortrekken en aansluiten fietspaden, vanaf de Waghenaerdreef en vanuit het zuidwesten, door het gebied voor de scholen langs. Het fietspad moet als zodanig duidelijk herkenbaar zijn en ingericht worden met rode tegels, in tegenstelling tot de grijze trottoirtegels van de schoolomgeving.


- Fietspad vanaf Waghenaerdreef aanpassen, zodat er daarmee een logische fietsverbinding naar de schoolomgeving komt.


- Aantal opstelplaatsen voor fietsen bij basisscholen verhogen van 50 naar 75 per school.


- Vanaf de dam aan de noordoostzijde een voetpad realiseren en deze doortrekken parallel aan de Waghenaerdreef naar de nieuwe schoollocatie. Als extra voorziening zal er een zebrapad over de Groeneweg in het verlengde van het voetpad gerealiseerd moeten worden.

Op 28 juni heeft het college ingestemd om bovengenoemde aanbevelingen te verwerken in het gemeentelijk voorstel en dit voorstel uit te werken tot een inrichtingsplan. Deze uitwerking zal in de tweede helft van 2005 plaatsvinden. Inzet is om de inrichting van de openbare ruimte zover mogelijk klaar te hebben vóór de ingebruikname van de scholen.

Aangezien het nog een jaar duurt voor de omgeving van de scholen aangepast wordt, zullen enkele tijdelijke maatregelen worden getroffen om de huidige situatie in ieder geval iets te verbeteren. Hierbij gaat het, naast de nieuwe verkeersbrigade, om de volgende maatregelen:
- plaatsen noodbrug op dezelfde locatie als voorheen;


- het loze stukje fietspad op de Groeneweg (aan de kant van de scholen) veranderen in voetpad;


- op het trottoir langs de Groeneweg aan de kant van de scholen ter hoogte van de nieuwe brug plaatsen van een hek om te voorkomen dat kinderen zo de Groeneweg op rennen (is tevens bedoeld als ondersteuning van het stopverbod);


- het huidige stopverbod op de Groeneweg, zijde scholen, uitbreiden tot aan zebra waar de verkeersbrigadiers gaan staan;


- plaatsen van borden verkeersbrigadiers aan beide zijden van het zebrapad;


- plaatsen van een sluishekje bij het andere zebrapad, tussen fietspad en rijbaan.

Deze maatregelen worden aangebracht vóór 15 augustus, wanneer de scholen weer beginnen. Dan zullen ook de verkeersbrigadiers starten.

Overigens zal met de aannemer worden afgesproken dat de aan- en afvoer van materialen tijdens de bouw van de scholen zal plaatsvinden via de Berkelseweg en de al aanwezige bouwweg en niet via de Groeneweg. Zo wordt voorkomen dat het bouwverkeer onveilige situaties op de Groeneweg veroorzaakt.

Als u nog vragen heeft over de verkeerssituatie, kunt u contact opnemen met Melissa Simons, bereikbaar op het telefoonnummer (010) 529 1748. Voor vragen over de bouw van de scholen kunt u terecht bij Roosmarijn Frantzen, bereikbaar op het telefoonnummer (010) 529 1377.

Gemeentehuis

Wapen Gemeente Bergschenhoek

(c) 2005 Gemeente Bergschenhoek - laatste wijziging op 04 augustus 2005 - Techniek Aralto ICT