Intelligence group

Allochtonen zijn zich meer allochtoon gaan voelen in 2005

Rotterdam, 4 augustus 2005 Het gevoel te behoren tot een allochtone groep is onder 15 tot en met 35 jarige Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen/Arubanen in Nederland met 36 procent toegenomen van 13 procent in 2004 tot 18 procent in 2005. 23 procent is van mening dat de omgeving (buren, bekenden, collegae) hem/haar als iemand ziet die behoort tot een allochtone groep. Daarmee lijken de gebeurtenissen van het afgelopen jaar wel degelijk van invloed te zijn op de identiteitbeleving van allochtonen in Nederland. Dat blijkt uit het Minderheden Onderzoek op de Arbeidsmarkt (MOA) dat in april 2005 door Intelligence Group is gehouden onder 1.837 allochtonen. Het onderzoek is representatief voor Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen/ Arubanen tussen de 15 en 35 jaar in Nederland en is gevalideerd door SEO Economisch Onderzoek.

Allochtonen voelen zich vooral een Nederlandse allochtoon

De groep die zich (voornamelijk) Nederlander voelt, is twee keer zo groot als de groep die zich (voornamelijk) allochtoon voelt, namelijk 36 procent. Bijna de helft (47 procent) van de van de allochtonen voelt zich zowel Nederlander als behorend tot een allochtone groep. 18 Procent zich voelt als iemand die (voornamelijk) behoort tot een allochtone groep. Ten opzichte van 2004 zijn de groepen die zich voornamelijk Nederlander of voornamelijk allochtoon voelen, gestegen met respectievelijk 14 en 36 procent.

Vindt u dat u deel uitmaakt van een allochtone bevolkingsgroep?

Nee, ik voel mij (voornamelijk) Nederlander
2004 32% 2005 36% Groei 14%

Ja en nee, want ik voel mij Nederlander en behorend tot een allochtone groep 2004 55% 2005 47% Groei -16%

Ja, ik voel mij (voornamelijk) als iemand die behoort tot een allochtone groep 2004 13% 2005 18% Groei 36%

Sterke toename van het allochtoon voelen bij Antillianen/Arubanen en jongeren

De grootste groep die zich voornamelijk allochtoon voelt, is Marokkaans (20 procent). Daarnaast valt met name de groei van het allochtoon voelen op onder de groep Antillianen/Arubanen. Ten opzichte van 2004 is de groep Antillianen/Arubanen die zich (voornamelijk) allochtoon voelen, gestegen met 78 procent. Deze grote groei wordt gevolgd door een groei van 53 procent onder Surinamers en 45 procent onder Marokkanen. Het allochtoon voelen bij Turken is met 15 procent nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2004.

Bijna een kwart van de 15 tot 21 jarigen voelen zich voornamelijk behorend tot een allochtone groep. Uit het MOA blijkt dat hoe jonger de groep is, des te meer zij zichzelf tot een allochtone groep vindt behoren.
Van de mbo-studenten voelt 24 procent zich voornamelijk behorend tot een allochtone groep. Dit is een stijging van 79 procent ten opzichte van 2004. Onder hbo- studenten is de groep met 67 procent toegenomen tot 25 procent. De (v)mbo- scholieren voelen zich het meest allochtoon, namelijk 29 procent.
Opvallend is dat juist bij de wo-studenten het percentage personen dat zich voornamelijk Nederlander voelt bijna is verdubbeld, namelijk van 18 procent in 2004 naar 34 procent in 2005. Daarnaast is het gevoel voornamelijk Nederlander te zijn, gestegen onder mannen, Turken en hoger opgeleiden.

Marokkanen voelen zich het meest gepercipieerd als allochtoon

Wanneer gevraagd wordt naar de perceptie van de omgeving (buren, bekenden, collegae), zien we dat de groep zich meer als allochtoon gepercipieerd ziet, dan dat zij zichzelf als allochtoon zien. 23 Procent denkt dat de omgeving vindt dat hij/zij tot een allochtone groep behoort. 44 Procent denkt dat de omgeving hem/haar zowel als Nederlander en als allochtoon ziet en 33 procent meent dat de omgeving hem/haar (voornamelijk) als Nederlander ziet. Met name Marokkanen en Surinamers voelen zich meer door hun omgeving als allochtoon gepercipieerd, dan dat zij zichzelf zo voelen (zelf respectievelijk 20 en 18 procent vs. omgeving 29 en 27 procent). Daarnaast is het opvallend dat wanneer naar de gepercipieerde mening van de omgeving gevraagd wordt, ook de hoogopgeleiden (voltooid of studerend) meer als allochtoon gezien worden dan zij zichzelf voelen.

Denkt u dat uw omgeving (buren, bekenden, collegae) vindt dat u deel uitmaakt van een allochtone groep?

Nee, ik denk dat zij mij (voornamelijk) als Nederlander zien Turken 42% Marokkanen 22 % Antillianen/ Arubanen 49% Surinamers 27% Totaal 33%

Ja en nee, want ik denk dat zij mij zowelals Nederlander,als behorend tot een allochtone groep zien
Turken 43% Marokkanen 50% Antillianen/ Arubanen 29% Surinamers 46% Totaal 44%

Ja, ik denk dat zij mij voornamelijk als iemand die behoort tot een allochtonen groep zien Turken 15% Marokkanen 29% Antillianen/ Arubanen 22% Surinamers 27% Totaal 23%

Verbonden met de Nederlandse samenleving

In het MOA is tevens gevraagd naar de verbondenheid met de Nederlandse samenleving. Ook daarin is verschil waar te nemen tussen etniciteit, opleidingsniveau en leeftijd. In totaal voelt 69 procent zich nauw verbonden met de samenleving. Voornamelijk Surinamers en hoogopgeleiden voelen zich het meest nauw verbonden met de Nederlandse samenleving.

De volledige cijfers kunt u downloaden op www.intelligence-group.nl