Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


Ondanks verbod nog altijd werving voor ruitenreclame De Lijn

Persmededeling 4 augustus 2005

Een jaar geleden verbood de Vlaamse regering het aanbrengen van ruitenreclame op de ruiten van tram en bus. De Lijn beloofde dit verbod te zullen naleven. In de praktijk werft Streep voor rekening van De Lijn ook heden nog reclame voor nieuwe ruitenreclamecontracten. Volgens de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB vzw) hoort De Lijn de reclamewerving volledig in eigen handen te nemen, en moet Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt ten snelste ingrijpen.

Mede op aandringen van de BTTB besliste de Vlaamse regering op 14 mei 2004 om de ruitenreclame op voertuigen van De Lijn volledig te verbieden(1). Achtergrond: de visuele hinder voor de inzittende tram- en busreizigers. Na de bekendmaking van het decreet beloofde De Lijn met deze reclamevorm te stoppen. Alleen de lopende contracten zouden nog tot de einddatum worden nageleefd. Evenwel blijkt dat Streep (voor 50% in privé-eigendom, 50% De Lijn) tot op vandaag ruitenreclame expliciet werft en nieuwe contracten aanbiedt (zie www.streep.be). Waarom geldt dit besluit niet voor Streep?

Vlaams minister Van Brempt en De Lijn moeten ingrijpen, aldus de reizigersbond. Werving van ruitenreclame hoort onmiddellijk te worden stopgezet. Streep moet de spelregels naleven, net zoals elke reiziger een geldig vervoerbewijs op zak hoort te hebben. Een definitieve oplossing moet er komen in 2006, bij het einde van de concessie aan Streep. De BTTB dringt er op aan dat de VVM de reclamewerving voor 100% in eigen handen zou nemen. Alleen met deze formule kunnen de Vlaamse overheid én de reizigers er zeker van zijn dat de regelgeving wordt nageleefd.

(1) Besluit van de Vlaamse regering betreffende de exploitatie en de tarieven van de VVM, artikel 38, derde lid, alsook artikel 91. Zie Belgisch Staatsblad 20.07.2004. Dit artikel werd van kracht op 3 augustus 2004.

Info: Luc Desmedt tel 09 223 86 12 fax 09 233 97 29 info@bttb.be BTTB vzw, H. Frère-Orbanlaan 570, 9000 Gent

terug Regelgeving wordt niet nageleefd.