Dienstenbond CNV

CAO BIJENKORF: DE BOTTE BIJL!
04-08-2005

Al geruime tijd zijn wij met de directie van Bijenkorf in gesprek om te komen tot een nieuwe cao, die vanaf 1 februari 2004 (!!) moet gaan gelden. Eind 2003 hebben wij onze voorstellen voor een nieuwe cao reeds ingediend, en vervolgens hebben wij een aantal malen onderhandeld, zonder resultaat.

Medio mei 2004 hebben wij u laten weten dat de onderhandelingen zijn opgeschort.
Reden hiertoe was ondermeer dat, gezien de slechte resultaten van de Bijenkorf de directie van mening was dat de medewerkers een bijdrage moesten leveren om het "Bijenkorf" hoofd boven water te kunnen houden. Een reeks van verslechteringenvoorstellen werden op tafel gelegd. Wij hebben van meet af aan de directie laten weten dat wij de ogen niet sluiten voor de slechte situatie, maar dat dat geen reden is om fors in de bestaande arbeidsvoorwaarden te snijden. Daarna is het behoorlijk stil gebleven.

Recent hebben wij weer maar weer contact gezocht met de directie om na te gaan of er nog mogelijkheden zijn om te komen tot een nieuwe cao. Immers, op 31 januari 2004 is de cao afgelopen. Uiteindelijk is een afspraak voor 16 augustus as. gemaakt. Gedateerd 24 mei jl. hebben wij u onder het motto: Goede tijden, slechte tijden geïnformeerd over de uitgangspunten van de Raad van Bestuur van Vendex/KBB voor het cao-overleg. In lijn met die uitgangspunten heeft de directie van de Bijenkorf ons thans cao-voorstellen toegezonden.

Slechts één mening is op zn plaats: de directie ligt op ramkoers! De directie is van mening dat: gelet op de dalende omzet geen ruimte voor een loonsverhoging;
de 38 urige werkweek moet worden ingevoerd;
extra roostervrije dagen in de HP cao moeten worden afgebouwd. Het loongebouw moet drastisch worden gemoderniseerd:

De persoonlijke toeslag moet worden gehalveerd, de onderkant van de schalen moeten met 4,5% worden verlaagd; de zondagstoeslag moet afgeschaft worden.

Als klap op de vuurpijl moet het systeem van periodieke verhogingen worden vervangen door een beoordelingssystematiek. Tenslotte is de directie van mening dat de eindejaarsuitkering afhankelijk moet worden gesteld van de resultaten van de Bijenkorf.

U ziet en leest het goed! Het is kommer en kwel.

Het zal u duidelijk zijn dat het geen gemakkelijke cao-onderhandelingen worden.
Dat betekent dat wij moeten laten zien wat wij (en dus U) waard zijn. Samen staan we sterker.Maak daarom nu uw ongeorganiseerde collega lid. Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze info, neem dan gerust contact op met bestuurder Geert B. Rijzinga. Telefoon 023-5670615 of e-mail g.rijzinga@cnvdibo.nl