Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht 4 augustus 2005

CNV BedrijvenBond:

"Nieuwe horeca-cao maakt van alle horecapersoneel oproepkracht met dito rechten"

Horecapersoneel mag hopen op goed weer

Alle personeel in de horeca mag ­ nee moet - hopen op goed weer met volle terrassen. Want giet het van de regen, en is er dus geen (terras-)werk, dan trekken serveerster en ober aan het kortste eind. De baas stuurt hen naar huis en daar zitten ze dan, zonder loon. In het slechtste geval zelfs zonder uitkering.

De CNV BedrijvenBond slaat alarm in de horeca. Uit eigen bevinding ­ een uitvraag in de sector ­ blijkt dat de onlangs afgesloten cao leidt tot totale chaos en soms zelfs armoede.
Bondsvoorzitter Jaap Jongejan: "Ons onderzoek bracht aan het licht dat bijvoorbeeld scholieren, met hoegenaamd geen arbeidsverleden, zonder loon en uitkering komen te zitten als de baas hen naar huis stuurt `bij gebrek aan werk'. Het UWV wordt pas actief als iemand meer dan 5 uur op een werkdag naar huis is gestuurd. Zo'n werknemer moet dan bovendien wel voldoen aan de zogenaamde referte-eis, en dus al langer bij die baas in dienst zijn om voor een uitkering in aanmerking te komen. Maar als de baas je slechts 4,55 uur naar huis stuurt dan ontvang je sowieso geen uitkering. En loon hoeft hij/zij je ­ dank zij de nieuwe cao ­ ook al niet te betalen."

Het UWV laat nu al doorschemeren dat de uitvoering van het werk er nou niet bepaald eenvoudiger op wordt als in de horeca schijnbaar volstrekt willekeurig mensen wel of niet voor een uitkering een claim indienen. De bijbehorende administratie vergt veel werk, zowel voor werknemer als UWV.

Met de nieuwe cao worden alle werknemers in de horeca ineens gelijkgeschakeld met oproepkrachten. Geen werk = geen loon, en soms zelfs ook geen uitkering, zo concludeert de CNV BedrijvenBond. Het is niet voor niets dat de bond zijn handtekening niet heeft gezet onder het akkoord tussen Koninklijke Horeca Nederland en De Unie. "Wij gaan te lande dit magere akkoord proberen te repareren. Om in horecatermen te blijven: wat hier gebeurt is gewoon bezopen."

Voor nadere informatie
Jaap Jongejan (voorzitter CNV BedrijvenBond): 06 - 53 69 53 99 Wouter de Jong (persvoorlichting): 06 - 53 19 22 66

Houten, 4 augustus 2005


---- --