Persbulletin Kroatië

Ridderspelen van Sinj

In de Kroatische plaats Sinj barsten op vrijdag 5 augustus de ridderspelen los. Vier dagen lang wanen de inwoners van de Dalmatische plaats zich samen met de bezoekers in lang vervlogen tijden. De ridderspelen van Sinj kennen een jarenoude traditie en zijn dan ook een welbekend fenomeen in de regio.

De spelen werden voor het eerst georganiseerd in 1715 door de bewoners van Cetina regio om de toenmalige overwinning op de Turken te vieren en te herdenken. Vandaag de dag is het vooral een kleurrijk feest voor jong en oud.

Onder het overweldigende vertoon van hun oude wapens en onder begeleiding van traditionele marsen stappen de Alkari (de deelnemers aan dit riddertoernooi) voorbij de tribunes aan beide zijden van het toernooiveld. Op het 'speelveld' worden de lansen van bijna drie meter op een alka, oftewel ijzeren ring, gericht. Het is een fraai en zeer bedreven combinatie van paardrijden en het richten van de lans.
De competitie bestaat uit 3 runs, de Bara, de ?oja de Alka. Alleen ridders die voldoende punten vergaard hebben in de twee eerste ronden mogen aan de Alka deelnemen. Indien na de Alka verschillende ruiters een zelfde puntenaantal vergaard hebben, dan worden er bijkomende runs gehouden, tot er slechts één winnaar overblijft.

Meer informatie over de ridderspelen van Sinj is te vinden op www.alka.hr.

Algemene informatie over Kroatië als vakantiebestemming is te verkrijgen via www.kroatischverkeersbureau.nl.