AutoRai

Print

Volvo doet virtuele crashtest in een handomdraai

(5-8-2005)
Volvo Cars heeft een van de krachtigste supercomputers ter wereld in gebruik genomen. Deze kan crashes nog simuleren dan met de huidige apparatuur het geval is. Met meer dan 300 processors is zijn capaciteit ongeveer even groot als 1.000 pcâs bij elkaar. âOnze nieuwe supercomputer maakt het mogelijk dat we de veiligste autoâs kunnen blijven makenâ, legt Anders Djärv, hoofd van de afdeling Crash Simulation in het Volvo Car Safety Centre, uit. âHiermee kunnen we namelijk onze capaciteit van virtuele crashsimulaties verdubbelen, waardoor we onze veiligheidsfilosofie optimaal in de praktijk kunnen brengen.â

Sinds het begin van de ontwikkeling van de Volvo 850 in 1987 gebruikt Volvo Cars een zogeheten supercomputer. Een computer met voldoende capaciteit voor zijn ingenieurs. Testdata die âs avonds werden ingevoerd, waren de volgende ochtend verwerkt en konden meteen met andere technici worden geanalyseerd. Op basis hiervan werden âs avonds weer nieuwe data ingevoerd, en zo kon de beschikbare capaciteit 24 uur per dag worden benut. Het belangrijkste doel van de nieuwe supercomputer is niet zozeer een versnelling van het rekenproces. Vanaf nu kunnen tegelijkertijd verschillende ingewikkeldere berekeningen worden gemaakt. Mocht het nodig zijn, dan kan al het vermogen ook voor één berekening worden gebruikt, die dan uiteraard sneller plaatsvindt.

Had de computer tien jaar geleden nog drie dagen nodig om een virtuele crashtest uit te voeren, met de nieuwe computer kan dit binnen vijf uur. Dat dit een kostenbesparing met zich meebrengt, spreekt voor zich. âIn combinatie met een fysieke crashtest en meer dan 35 jaar studie van âechteâ ongelukken kunnen we met de supercomputer onze autoâs nog veiliger makenâ, aldus Djärv.