Unie KBO wil snel duidelijkheid inkomenseffect zorgstelsel

Unie kbo

Unie KBO wil snel duidelijkheid inkomenseffect nieuwe zorgstelsel
-Ouderenbond overspoeld door meldingen verontruste senioren-

De Unie KBO, met 275.000 leden de grootste ouderenorganisatie van Nederland, wordt overspoeld met telefoontjes van senioren die verontrust zijn over de inkomenseffecten van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel dat vanaf januari 2006 wordt ingevoerd. De Unie KBO heeft in samenwerking met de andere ouderenbonden meerdere malen aangedrongen op een snelle verheldering van zaken. Pas met Prinsjesdag wil de overheid duidelijkheid bieden. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) verwacht pas in december duidelijkheid over de lasten voor de burgers. In de tussentijd groeit de onrust bij de achterban van de Unie KBO.

De voorlichtingscampagne van de overheid biedt uitsluitend algemene informatie, die vooral is toegespitst op de werkende mens. Niet alleen is dit klantonvriendelijk, het draagt ook bij aan de commotie die er op dit moment onder de ouderen is ontstaan. Een voorbeeld hiervan is de ogenschijnlijke wijziging in de nominale en inkomensafhankelijke premie. Veel ouderen gaan rekenen en zien bijvoorbeeld dat ze naast de nominale premie van grofweg 1100 euro zelf de inkomensafhankelijke premie van 6,25% moeten gaan betalen. De geruststellende woorden in diverse voorlichtingsteksten over het feit dat werknemers en uitkeringsgerechtigden worden gecompenseerd voor de inkomensafhankelijke premie bieden onvoldoende concrete duidelijkheid. Niemand weet meer waar hij precies aan toe is.

Het is menselijkerwijs logisch dat men gaat vergelijken tussen het oude en nieuwe systeem van premieheffing. Dit is echter een vergelijking tussen appels met peren, volgens de Unie KBO. Vele andere aspecten zoals aftrek buitengewone lasten of de TBU en hoogte eigen risico spelen namelijk ook een rol. Al deze zaken zijn van invloed op wat er aan koopkrachtveranderingen plaats zullen vinden binnen het nieuwe zorgstelsel.

De Unie KBO vindt het verontrustend dat ze de zorgen over de koopkracht niet weg kan nemen en is van mening dat duidelijkheid op korte termijn geboden is. Temeer omdat haar leden in zijn totaliteit complexe materie moeten verwerken. Want niet alleen is er vanaf 1 januari geen onderscheid meer tussen het ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekering; ook andere soms nieuwe begrippen worden erg belangrijk zoals naturapolis, restitutiepolis, voorkeursaanbieders, nominale premie, zorgtoeslag, toetsingsinkomen, standaardpremie en normpremie.


---