Ministerie van Defensie


---


---

Foto: Vrolijk weerzien op Eindhoven (Hennie Keeris)

Terugkeer Genie uit Afghanistan

5-8-2005 10:38:00

Militairen van 1 (NLD) Geniecompagnie zijn donderdag (4 augustus) teruggekomen uit Afghanistan op de vliegbasis Eindhoven. Ruim tachtig genisten hebben sinds eind juni het kamp opgebouwd van het mariniersbataljon, dat daar voor de komende drie maanden zijn intrek neemt.

In vier weken tijd legde 104 Constructiecompagnie uit Wezep "Kamp Oostplein" aan langs het vliegveld van Mazar-e-Sharif in Noord-Afghanistan. Er werd 84.000 m2 grondoppervlakte omgevormd tot een bewoonbaar terrein met elektra en watervoorziening, met daarop182 tenten en 140 containers. Ook stortten de genisten een vloer voor het mobiele veldhospitaal. Het werk verliep zo voorspoedig, dat ze een week eerder naar huis konden dan gepland.

De genie werd bijgestaan door veertig mariniers die voor de beveiliging zorgden en vijf man van de Explosieven OpruimingsDienst.

Het Mariniersbataljon dat zijn intrek neemt op het kamp maakt onderdeel uit van de Strategic Reserve Force van de NAVO. Het zal de komende drie maanden assisteren bij de beveiliging van de parlements- en provincieraadverkiezingen op 18 september. (Fotos: Hennie Keeris) Foto: En dan is er de traditionele genieborrel van een marketentster (Hennie Keeris)