Rechtbank Roermond


Poolse werknemers in het gelijk gesteld

Roermond, 5 augustus 2005 - De Roermondse kantonrechter heeft in kort geding geoordeeld dat de vordering van groep Poolse werknemers die medio juli 2005 door hun werkgever â een Noord-Limburgse slateler â op staande voet werd ontslagen moet worden toegewezen.

De groep Polen werd door hun werkgever verweten dat zij zich in groepsverband schuldig zouden maken aan grove beledigingen en intimidaties jegens hun collegaâs.
De werkgever stelt zich op het standpunt dat het conflict zijn oorsprong vindt in een wilde staking zoals die op 28 juni 2005 binnen het bedrijf is uitgebroken.
Aanleiding voor deze staking is een conflict over de arbeidsvoorwaarden.
Een en ander zou hebben geleid tot grote verdeeldheid onder de ongeveer 180 Poolse werknemers.
Niet alle werknemers hebben deelgenomen aan de staking en dat zou hebben geleid tot conflicten tussen de werkwilligen en de stakers.

De kantonrechter merkt in haar vonnis op dat de concrete stellingen van de ontslagen werknemers er op neer komen dat zij de werkgever ervan beschuldigen dat zij zich op onterechte gronden wil ontdoen van de woordvoerders in het conflict over de arbeidsvoorwaarden. De werkgever daarentegen verwijt de groep Poolse werknemers dat zij zich in hun gedrevenheid om het conflict in hun voordeel te beslechten op onaanvaardbare wijze gedragen tegenover andere Poolse werknemers van het bedrijf die zich veel gematigder opstellen door hen te bedreigen en te intimideren.

De kantonrechter oordeelt in haar vonnis dat de beschuldigingen die aan het adres van de ontslagen Polen worden geuit in onvoldoende mate door de werkgever worden onderbouwd.
Daarbij overweegt de kantonrechter dat de door de werkgever gestelde dringende reden voor het ontslag op staande voet eveneens in ontoereikende mate is onderbouwd.
De werkgever wordt in kort geding veroordeeld tot betaling van het achterstallige salaris en doorbetaling van het loon totdat aan het dienstverband op rechtsgeldige wijze een eind is gekomen.

De kantonrechter heeft de ingediende voorwaardelijke ontbindingsverzoeken aangehouden tot nadere datum voor het indienen van verweerschriften.

LJ Nummers

AU0567
AU0570

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 5 augustus 2005 Naar boven