Time : 11:56:40 AM
Date : Friday, August 05, 2005
Sender Name: KVBG - ARGB

KVBG: aardgasprijs stijgt duidelijk minder dan de petroleumprijs

Persbericht van de KVBG

AARDGASPRIJZEN


1. De aardgasprijs stijgt duidelijk minder dan de petroleumprijs

De toename van de vraag naar petroleum in de opkomende landen (vooral China), technische problemen en de spanningen in het Midden Oosten leiden tot een belangrijke prijsstijging van de aardolie. Hierdoor stijgt eveneens de aardgasprijs, maar deze stijging is kleiner dan die van de aardolieproducten, omdat de prijszettingen op de petroleummarkten slechts gedeeltelijk, op een uitgevlakte wijze en met een zekere vertraging de aardgasprijzen in België beïnvloeden.

Inderdaad, bij de huishoudelijke aardgasverwarming varieert ongeveer 30 % van de prijs in functie van de prijsschommelingen van de aardolieprijzen. De rest van het factuurbedrag is samengesteld uit transport- en distributiekosten en heffingen (die niet beïnvloed worden door de aardolieprijzen).
Terwijl de prijs in Euro van een vat ruwe olie sinds 1 januari 2004 met meer dan 100 % gestegen is, kende de aardgasprijs voor huishoudelijke verwarming een toename van minder dan 20 %. Door de vertraging van de prijszetting van het aardgas tegenover de petroleumprijs, zou het aardgas met nog 17 % moeten stijgen op basis van het huidig peil van dollar- en petroleumnoteringen ( zie bijgevoegde grafiek, bijlage ook beschikbaar bij dit persbericht op www.pressreleases.be).


2. Stijging van de jaarlijkse en tussentijdse facturatie

De aardgasklanten die hun jaarfactuur ontvangen moeten op dit ogenblik in de meeste gevallen een supplement betalen. De stijging van de aardgasprijzen was inderdaad hoger dan de vooruitzichten die een jaar geleden werden opgesteld.
Daarnaast zullen hun toekomstige tussentijdse facturen in aanzienlijke mate stijgen, aangezien de huidige vooruitzichten het behoud van de hoge aardolienoteringen veronderstellen.


3. De aardgasverwarming blijft voordelig

De stijging van de aardgasprijzen is beduidend lager dan deze van concurrerende andere brandstoffen. Zich verwarmen met aardgas blijft in België dus een duidelijk voordelige oplossing, zoals onafhankelijke studies bevestigen.

Ter herinnering: de facturatie aan huishoudelijke klanten

De aardgasklanten moeten meerdere malen per jaar een tussentijdse factuur betalen. De tussentijdse facturen hebben tot doel het voorziene verbruik te dekken gedurende de volgende 12 maanden. Het bedrag van de tussentijdse facturen wordt één maal per jaar bepaald op basis van het verbruik van de 12 vorige maanden - aangepast in functie van de weersomstandigheden - en van de aardgasprijs die voorzien wordt voor de komende twaalf maanden.

Bij de jaarlijkse factuur wordt rekening gehouden met de reeds betaalde bedragen, het reële verbruik en de effectieve aardgasprijs over de afgelopen periode. De jaarlijkse factuur die hieruit voortvloeit kan naargelang de omstandigheden voor de klant een krediet- of een debetsaldo vertonen. Indien de verbruiker bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid gas heeft verbruikt als het voorgaand jaar, maar de aardgasprijs een hogere stijging kende dan verwacht, dan zal hij een toeslag dienen te betalen.

De vzw KVBG (Koninklijke Vereniging der Belgische Gasvaklieden) groepeert alle aardgasbedrijven die actief zijn in België (leveranciers en netbeheerders).

Contactpersonen :
Ferdinand de Lichtervelde
Tel. : 02/2371122 en 0475/445404
E-mail: ferdinand.delichtervelde@kvbg.be
en Dirk Gullentops
Tel. : 02/2371142 en 0479/659287
E-mail:dirk.gullentops@kvbg.be