Nederlandse Vereniging van Journalisten

Email:
tijdschriften@nvj.nl

Sectie Publiekstijdschriftjournalisten

Aan de NVJ-leden van de sectie
Publiekstijdschriften en Opinieweekbladen
(5 augustus 2005l)

Loongebouw - eindelijk - af

Collega's,

Het nieuwe loongebouw is af. Eindelijk. Na anderhalf jaar onderzoek, touwtrekken en zelfs door de NVJ aangespannen juridische procedures heeft Hay Group zijn werk kunnen afmaken. Volgens de CAO-afspraken uit 2003 moet het nieuwe gebouw van journalistieke functies en bijbehorende salarisschalen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2004 worden ingevoerd. Gelijktijdig wordt een structurele salarisverhoging van drie procent doorgevoerd.

De NVJ, die zich met die salarisverhoging had ingedekt tegen een mogelijke verslechtering, is niet ontevreden. Op het eerste gezicht oogt het nu gekozen systeem misschien wat ingewikkeld, maar bij nadere beschouwing past het goed bij de professionaliteit van de journalistieke beroepsgroep.

Het nieuwe systeem kent vijf schalen, waarbij de eerste een typische, korte aanloopschaal is waar nieuwe mensen maar kort in zullen zitten. Het eindsalaris daarvan ligt iets onder hetgeen gebruikelijk is voor hoogopgeleiden. Dat wordt uiteindelijk gecompenseerd door de iets hogere uitloop in de schalen vier en vijf, schalen die goede journalisten moeten kunnen bereiken zonder dat ze chef of iets dergelijks hoeven te worden. De ruim, maar duidelijk omschreven functies die bij die schalen horen, volgen elkaar logisch op. Naarmate iemands taken en verantwoordelijkheden zwaarder worden, komt hij (m/v) hoger in het loongebouw.

Een opvallend element in het nieuwe systeem is het onderscheid tussen groei- en eindfuncties. Een veelbelovende schrijvend journalist bijvoorbeeld krijgt een groeifunctie. Als hij de verwachtingen waarmaakt, schuift hij met grote stappen, periodieken van vier procent, door het gebouw. Wie een eindfunctie krijgt, groeit uiteindelijk met periodieken van twee procent door tot het einde van zijn schaal.
Opvallend is ook dat het nieuwe systeem geen strak ingedeelde salarisschaalbedragen heeft, maar slechts een tevoren vastgelegd minimum- en maximumsalaris, alsmede vaste periodiekbedragen. De overgang van het oude naar het nieuwe systeem kan dus zonder afronding plaatsvinden.

De overgang naar het nieuwe systeem blijft echter een ingewikkelde operatie. CAO-partijen zullen op zo kort mogelijk termijn maar uiterlijk medio september afspraken maken over de implementatie van het nieuwe loongebouw. Zowel door werkgevers als NVJ zal er uitgebreide voorlichting worden gegeven. Het kan dus even duren voordat de werkgevers ermee kunnen beginnen. Maar het wachten is de moeite waard, vanwege die nabetaling van gemiddeld drie procent over de afgelopen periode. Wie in het nieuwe systeem stappen van vier procent maakt, krijgt vermoedelijk iets meer; wie stappen van twee procent maakt, misschien iets minder. Collega's die aan de top van hun oude schaal zaten maar nu in een langere schaal zitten, krijgen er uiteraard weer periodieken bij.

Het nieuwe systeem met salarisschalen en functies zal medio september op Villamedia geplaatst worden. NVJ-leden worden uiteraard ook via nieuwsbrieven geïnformeerd.
Voor algemene vragen kunt u terecht bij Rene Bogaarts, Joop Reichart of Yvonne Dankfort, de NVJ-vertegenwoordigers in de commissie die Hay heeft begeleid. Zij zijn te bereiken via tijdschriften@nvj.nl

Met vriendelijke groet,

Rene Bogaarts
Joop Reichart
Yvonne Dankfort