Het Nederlandse Rode Kruis

05 augustus 2005
Hulp Rode Kruis in Niger: dagboek Mark Snelling

Mark Snelling reisde op zondag 24 juli af naar Niger en houdt een dagboek bij. Het team van het Britse Rode Kruis zorgt voor logistieke ondersteuning rond de hulpactiviteiten. Meer dan acht miljoen mensen in de Sahel-regio hebben een ernstig tekort aan voedsel. Vooral jonge kinderen lijden hieronder.

Lees Marks ooggetuigenverslag:

Maandag, 1 augustus

Vandaag kunnen we voedsel distribueren in Bambeye. Als we aankomen staan honderden moeders en hun kinderen al te wachten. De vrijwilligers hebben kinderen gewogen en geregisteerd. Ze delen registratiekaarten uit die de mensen moeten laten zien om hun rantsoen te ontvangen.

En de voedseldistributie begint.

Het is nog even een probleem om de mensen in een rij te krijgen, zoals natuurlijk te voorspellen was. De noodhulpcoördinator van het Rode Kruis van Niger bemoeit zich ermee. Ik heb geen idee wat hij zegt, maar de vrouwen luisteren en nemen hun plaats in.

Artsen zonder Grenzen runt een therapeutisch centrum in hetzelfde compound voor de ernstige gevallen; de minder ernstige gevallen (wat nogal een verkeerde benaming is) komen naar ons toe. Voor het eerst sinds ik ben gearriveerd, zie ik onze medewerkers voedsel in handen geven aan hen die het nodig hebben. Het geeft een goed gevoel.

We vertrekken, wetende dat het systeem is opgezet en dat meer hulp snel zal volgen.


Meer informatie:

* Lees meer uit Marks dagboek op de website van het Britse Rode Kruis (Engels)

* Rode Kruis start actie voor Niger

* Noodhulp van het Rode Kruis