FHI initiatiefnemer Stichting RTA

Fhi

Oprichting Stichting Recycling Technologische Apparatuur een feit!

FHI, federatie van technologiebranches heeft in navolging op de vanaf vorig jaar in werking getreden nieuwe richtlijn Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA) Stichting Recycling Technologische Apparatuur (RTA) opgericht. Stichting RTA is een opzichzelfstaande organisatie zonder winstoogmerk, speciaal gericht op de inzameling en verwerking van professionele afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Stichting RTA is opgericht voor aangesloten FHI-lidbedrijven, maar ook voor niet-lidbedrijven die belang hebben bij de schaalvergrotende werking van Stichting RTA.

Op 13 augustus 2005 treden de gevolgen van de AEEA-richtlijn volledig in werking. Elke producent of importeur van elektrische en elektronische apparatuur moet de inzameling en verwerking van afgedankte apparaten hebben geregeld. Ook moeten zij bij het ministerie van VROM/SenterNovem een plan van aanpak indienen. Daarin moet worden aangegeven hoe de onderneming de inzameling en recycling van afgedankte apparatuur gaat organiseren en financieren. Voor de meeste bedrijven een tijdrovende en kostbare inspanning. Stichting RTA neemt deze zorg van de bedrijven over neemt alle administratieve en organisatorische rompslomp uit handen.

Stichting RTA neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de collectieve mededeling bij het ministerie van VROM/SenterNovem, de landelijke inzameling van afgedankte professionele elektrische en elektronische apparatuur van de deelnemers, de milieuvriendelijke recycling van deze producten, de monitoring, de rapportage aan VROM en de financiële afhandeling met de verwerkingsbedrijven en deelnemers.

De doelstelling van Stichting RTA is om voor de branches van FHI (Industriële Elektronica, Industriële Automatisering, Laboratorium Technologie en Medische Technologie) branchespecifieke oplossingen te bieden voor het beheren van de afvalstromen en te voldoen aan de Europese en nationale wettelijke verplichtingen. Daarnaast kunnen ook andere belangenorganisaties en individuele bedrijven zich aansluiten bij Stichting RTA en gebruik maken van de schaalvoordelen van Stichting RTA. Inmiddels is ook het NVG (Nederlands Verbond van de Groothandel) een samenwerking aangegaan met Stichting RTA.

Voor meer informatie over Stichting RTA: vraag de informatiebrochure aan via info@stichtingrta.nl of surf naar www.stichtingrta.nl.