Voedsel en Waren Autoriteit

VWA houdt toezicht op veiligheid waterglijbanen

Jaarlijks raken zo'n 920 mensen gewond bij het gebruik van een waterglijbaan in een zwembad. Vooral kinderen tussen de zeven en veertien jaar kneuzen of breken een arm of been nadat zij zich stoten tegen de waterglijbaan of elkaar. Een belangrijke voorwaarde voor veilig spelen op een waterglijbaan is de veiligheid van de glijbaan zelf. De beheerder van een zwembad is verantwoordelijk voor de veiligheid van de waterglijbaan en moet maatregelen treffen om die veiligheid te bewaken. De VWA controleert ook dit jaar weer of dat in voldoende mate gebeurt.

Wat controleert de VWA?
Tijdens een inspectie van VWA wordt het aanwezige logboek, met daarin onder meer onderhouds- en ongevalgegevens, beoordeeld. De beheerder van de waterglijbaan houdt dit logboek bij en bewaart dit. Tevens wordt de technische staat van één of meerdere waterglijbanen gecontroleerd.

Nieuwe waterglijbanen, die in gebruik zijn genomen na 21 april 2000, moeten voldoen aan de eisen van het Warenwetbesluit Attractie-en speeltoestellen (WAS) en moeten voorzien zijn van een merk van goedkeuring. Dit merk van goedkeuring kan alleen worden aangebracht door een door de minister aangewezen keuringsinstantie (AKI). Klik hier voor een lijst met aangewezen keuringsinstanties voor speeltoestellen en waterglijbanen.

Waterglijbanen die al vóór 21 april 2000 in gebruik waren, hoeven niet aan alle eisen van het WAS te voldoen. Zo behoeven deze waterglijbanen geen merk van goedkeuring te bezitten en vervallen de eisen voor wat betreft markeringen en gebruiksvoorschriften. De beheerder moet er wel voor zorgen dat de waterglijbaan veilig is. Algemene inspecties die niet ten behoeve zijn van het verkrijgen van een merk van goedkeuring, kunnen tevens worden uitgevoerd door inspectiebureaus die niet door de minister zijn aangewezen.

Indien de VWA zaken signaleert die een gevaar voor de gebruiker opleveren, worden er maatregelen genomen. In het afgelopen jaar zijn 450 locaties geïnspecteerd. Bij ruim eenderde van deze locaties is een maatregel genomen.

De VWA is sinds 2001 verantwoordelijk voor het toezicht op de veiligheid van waterglijbanen. Sinds die tijd zijn nagenoeg alle zwembadlocaties in Nederland bezocht, waarvan er één op de drie over een waterglijbaan beschikt (500 locaties). Dit jaar bezoeken inspecteurs van de VWA nog 150 locaties. De resultaten van deze landelijke inspecties zullen aan het eind van het jaar bekend zijn.