Nieuwsbrief 5 augustus 2005

Extra staal

Corus handelt sinds kort een groot extra pakket staalrollen af via het speciale op- en overslagcentrum voor rollen staal (Coillager) in het Duitse Hagen. Per maand brengt Railion ongeveer 9.000 ton naar een van de Corus-klanten in het Ruhrgebied.

Een pakket van jaarlijks 5.000 ton rollen staal gaat voortaan per spoor in plaats van per vrachtwagen van Corus naar het Roemeense Stefanisti de Josis. De coils liggen - in tegenstelling tot de normale vervoerswijze - plat in platte, gesloten wagens (type Rijmmns).

Petro-Canada

Railion startte onlangs een vervoer voor Petro-Canada, een van de grootste olie- en gasbedrijven van Canada. Het gaat om 7.000 ton per jaar van de Petro-Canada Petroplus Terminal in Dordrecht naar de klant in Mannheim. Vanwege de verhuizing van een Duitse klant - voorheen per binnenvaart aangeleverd - zocht Petro-Canada een railvervoerder.

Nieuw transitvervoer

Railion Nederland voert steeds vaker transitvervoer uit. Na de Opel- en Volvotreinen gaat het nu om een kalkvervoer van het Belgische Yves de Gommezee naar het Duitse Millingen. Rijden via Nederland blijkt goedkoper omdat de hellingen minder stijl zijn en er geen locwissel nodig is. Mede daardoor behoeft de trein geen 3 maar slechts 2 locs. De oude route liep via Montzen en Aachen West terwijl de reis straks via Maastricht en Venlo gaat. Een deel van het pakket start begin september, de rest in december.

Trafo toch nog op zijn pootjes

Vorige week donderdag vertrok vanuit het Poolse Lodz een 8-assige kuilwagen, beladen met een 115 ton zware transformator. Onderweg ging het echter even mis toen de kuilwagen met lage snelheid ontspoorde in Amersfoort. Schade aan de trafo trad niet op. Het apparaat werd overgevijzeld op een andere kuilwagen en werd toen naar Amsterdam gebracht. Met behulp van een mobiele kraan loste Railion deze gigant in de Westhaven op een vrachtwagen met 11-assige trailer. Vervolgens is de transformator bij het Afval Energie Bedrijf Amsterdam op zijn fundament geplaatst.

Railion Nederland N.V. is Nederlands grootste railtransportbedrijf en behoort tot de Stinnes groep.