Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 2 augustus 2005

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Utrecht (2005/14116) Het college stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Utrecht. De Wet kwaliteitsbevordering rampenbestrijding en de Wet rampen en zware ongevallen eisen onder meer regionale samenwerking in de vorm van een zogenaamde Veiligheidsregio. De veiligheidsregio dient een formele basis te krijgen in de vorm van een zogeheten ´gemeenschappelijke regeling´ waarbij een openbaar lichaam in het leven wordt geroepen. Na een intensieve consultie- en informatieronde heeft het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio in oprichting, besloten om de definitieve ´gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Utrecht´ voor formele besluitvorming aan de gemeenten voor te leggen. De vaststelling van deze gemeenschappelijke regeling is een belangrijk moment. Hierdoor kunnen de voorbereidingen op de beheersing van rampen en crises en de noodhulpverlening worden verbeterd.

Politieteam nu ook toezichthoudend ambtenaar rond prostitutie (2005/14007) Het college zowel als de burgemeester hebben het Team Commerciële Zedenzaken van de politieregio Utrecht aangewezen als toezichthoudende ambtenaren voor het toezicht en de controle op prostitutie in de gemeente Nieuwegein.

College legt raad gewijzigde Inspraakverordening voor (2005/9115) Het college heeft ingestemd met een gewijzigde Inspraakverordening en legt deze voor besluitvorming voor aan de gemeenteraad. De reden voor de wijziging is, dat het Rijk de afgelopen periode een aantal wetten heeft gewijzigd (onder meer rond de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, de dualisering en de inspraakverplichtingen in bijzondere wetten). De gemeente heeft met de nieuwe Inspraakverordening het model van de Vereniging Nederlandse Gemeenten gevolgd. De belangrijkste wijziging is dat de inspraakperiode in principe wordt verlengd van vier naar zes weken. Voor het overige betreffen het meer wetstechnische aanpassingen. De gemeente zal haar voorlichtingsmateriaal rond dit onderwerp nog aanpassen.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Subsidie voor Kind & Co (2005/6842)
Het college heeft besloten Kind & Co ¤ 173.500 subsidie te verlenen voor de periode juli tot en met december 2005, voor het peuterspeelzaalwerk in Nieuwegein.

College stelt raad voor evenementenbord te plaatsen (2005/14932) In Nieuwegein gebeurt op cultureel, sportief en recreatief gebied heel veel. Ondanks aankondigingen hierover in de pers is dat bij het publiek niet altijd bekend. Dat geldt zowel voor bewoners als bezoekers van Nieuwegein. Om meer bekendheid te geven aan allerlei activiteiten die zich in onze stad afspelen, heeft het college besloten op de Plettenburgerbaan een digitaal evenementenbord te plaatsen. Hierop kunnen instellingen zoals amateurkunstverenigingen en sportverenigingen gratis hun activiteiten plaatsen. Voor niet-commerciële instellingen is dat gratis. Van commerciële instellingen vraagt de gemeente hiervoor wel een bijdrage. De gemeente plaatst teksten aan de hand van richtlijnen. De gemeente bepaalt dus welke teksten wel of niet worden geplaatst. Het college gaat akkoord met het voorstel en biedt het voor definitieve besluitvorming aan bij de gemeenteraad.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Voorstel opstarten vrijstellingsprocedure voor Parallelweg 1 (2005/14607) Het college heeft een bouwaanvraag ontvangen voor de (her)bouw van een woonhuis met garage aan de Parallelweg 1. Het plan past niet binnen het geldende bestemmingsplan. Daarom vraagt het college de gemeenteraad om een artikel 19 vrijstellingsprocedure te starten. Het college biedt het raadsvoorstel en het conceptraadsbesluit aan aan het presidium van de raad ter behandeling in de commissie RIM van 23 augustus 2005 en de raadsvergadering van 22 september 2005.

Voorbereidingsbesluit voor vrijstellingsprocedure Parallelweg 1 (2005/14606) De gemeente heeft een bouwplan ontvangen voor de herbouw van een woonhuis met garage gelegen in het gebied landelijk Gebied Zuid, Parallelweg 1. De Parallelweg ligt langs de Rijksweg A2 bij de zuidwestelijk grens van de gemeente Nieuwegein. Om medewerking te kunnen verlenen aan het plan is een vrijstelling van het bestemmingsplan nodig. Voor deze vrijstellingsprocedure is het noodzakelijk dat de raad een voorbereidingsbesluit neemt. Het college stelt daarom de raad voor dit voorbereidingsbesluit te nemen. Dit voorstel wordt behandeld in de commissie RIM van 23 augustus 2005 en de raadsvergadering van 22 september 2005.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Bodemsanering Oosterstraatgebied (2005/13253)
Op verschillende plekken in het Oosterstraatgebied in Vreeswijk wordt in het najaar van 2005 de bodem gesaneerd. Met deze bodemsanering wordt een lange periode van onderzoek, overleg en ongerustheid bij bewoners afgesloten. Het gaat om restverontreinigingen, die bij eerdere bodemsaneringen in de jaren 80 van de vorige eeuw in de bodem zijn achtergebleven. Een deel van de bodemsanering vindt plaats op eigendommen van Mitros Wonen Nieuwegein. Het doel van de sanering is de verbetering van de bodemkwaliteit en daarmee de leefbaarheid van de wijk. De bodemsanering in het Oosterstraatgebied wordt gefinancierd uit het ISV-bodemsaneringsprogramma 2002-2005. Zie voor meer informatie persbericht 131, dat 2 augustus is verstuurd.

Subsidie voor Sportservicepunt (2005/14914)
Tijdens de begrotingsraad van 11 november 2004 is besloten om voor de voortzetting van het Sportservicepunt een eenmalige subsidie beschikbaar te stellen van ¤ 19.000,-- eenmalig in 2005 en een structurele subsidie beschikbaar te stellen vanaf 1 januari 2006 van ¤ 45.000,--. De subsidie draagt bij aan het doel van het Sportservicepunt: informatievoorziening aan en advisering en ondersteuning van sportverenigingen in Nieuwegein. Hieronder valt ook het ondersteuningtraject van de sportverenigingen, die een ombuigingstaakstelling in het kader van 'Nieuwegein Kiest' moeten realiseren.

Voorstel aan raad voor extra investeringskrediet Museumwerf Vreeswijk (2005/12832) In 2002 heeft de gemeente aan de stichting Museumwerf Vreeswijk een investeringskrediet verstrekt voor de realisatie van de Museumwerf. Inmiddels heeft op de werf een groot aantal aanpassingen plaatsgevonden en blijkt het beschikbaar gestelde krediet niet toereikend. Daarom heeft de stichting nu een aanvraag gedaan voor een extra investeringskrediet van ¤ 136.580,-- voor de renovatie van het woonhuis op de werf, de aanleg van opslagruimtes voor de bewoners van de ligplaatsen en het aanbrengen van een aantal veiligheidsvoorzieningen. Het college stelt de raad voor in te stemmen met het beschikbaar stellen van het gevraagde investeringskrediet.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Organisatie projectbureau Binnenstad (2005/12766)
Nadat het Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad (OOB) in januari van dit jaar door de gemeenteraad is vastgesteld en het contract met Corio is ondertekend, is het project Binnenstad overgegaan van de fase van planvorming naar de fase van daadwerkelijke uitwerking en uitvoering. Het college heeft nu besloten de opdracht aan het projectbureau Binnenstad aanzienlijk uit te breiden: naast de coördinerende taken wordt ook de realisatie van de gemeentelijke voorzieningen in de Binnenstad toegevoegd. De gemeentesecretaris/ algemeen directeur is benoemd tot ambtelijk opdrachtgever en is eindverantwoordelijk voor de gehele projectorganisatie van het project Binnenstad. Dit maakt de lijnen naar het college korter, de (bestuurlijke) aansturing eenvoudiger en de projectorganisatie slagvaardiger. Dit betekent dat de projectorganisatie in de nieuwe vorm niet meer gekoppeld is aan één van de sectoren. Reden voor deze organisatieaanpassing is het grote belang voor de gemeente Nieuwegein en de betrokkenheid van alle sectoren van de gemeente. Het college legt het besluit ter advisering voor aan de Ondernemingsraad.

VVV uit Rabobank en tijdelijk naar ABP-gebouw (2005/13965) Het college heeft besloten medewerking te verlenen aan de tijdelijke huisvesting van de VVV in het oude ABP-pand (voorheen Sociale Dienst) tegenover de Bibliotheek in het stadscentrum. De VVV heeft momenteel onderdak bij de Rabobank aan de Schakelstede; dit contract wordt opgezegd per 31 oktober 2005. Doordat het college medewerking verleent aan tijdelijke huisvesting (tot uiterlijk eind 2008) blijft het mogelijk dat de VVV haar diensten aan de bevolking van Nieuwegein en de bezoekers van deze gemeente voorlopig kan voortzetten. Ook kunnen de medewerkers, die door de gemeente bij de VVV zijn gedetacheerd, voorlopig bij de VVV werkzaam blijven.

Tijdelijke aanwijzing toezichthouder (2005/14915)
De gemeentelijke afdeling Bouw- en Woningtoezicht (BWT) heeft tijdelijk een kracht ingehuurd die zich ook gaat bezig houden met toezicht en handhaving. Daarom heeft het college deze tijdelijke medewerker tot 31 oktober aangewezen als toezichthouder voor de bouwregelgeving.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/14936) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 5-8-2005