Socialistische Partij

Onderbanken blijft zich verzetten tegen ongewenste boskap

05-08-2005 * De SP is blij dat de gemeente Onderbanken zich via de Raad van State blijft verzetten tegen het kappen van bossen in Schinveld. De NAVO wil het bos omzagen zodat vliegtuigen eerder de landing kunnen inzetten voor het nabijgelegen vliegveld Geilenkirchen in Duitsland. De inwoners van Onderbanken vrezen een enorme toename van geluidsoverlast als de bomen weg zijn en worden al jaren door de SP gesteund in hun verzet tegen de kap.

Awac bij Onderbanken

Volgens verantwoordelijk wethouder J. Ubachs maakt minister Dekker (VROM) zich schuldig aan onrechtmatig handelen met het besluit dat het kappen van zeker 6 hectare bos mogelijk maakt. Het ministerie van Defensie mag zes hectare bos afzagen in de gemeente Onderbanken, zegt minister Dekker (VVD) van Ruimtelijke Ordening. Het afzagen is volgens de NAVO nodig vanwege de veiligheidseisen die gelden voor de in Duitsland gelegen NAVO-vliegbasis Geilenkirchen.

De gemeente Onderbanken is volgens het ministerie niet bereid om medewerking te verlenen bij het inkorten van de bomen. In januari verzocht het ministerie de gemeente Onderbanken om vrijstelling te verlenen aan Defensie. De gemeente besloot toen aan het verzoek tegemoet te komen en acht bomen af te zagen. Minister Dekker vond dit niet genoeg en heeft gebruik gemaakt van de zogeheten Nimby-wet die haar de mogelijkheid zou geven om zelf de vrijstelling te verlenen. De gemeente Onderbanken gaat echte in beroep bij de Raad van State, omdat die wet alleen mag worden aangewend als een gemeente weigert mee te werken, maar dat is hier niet het geval. Onderbanken wil wel meewerken, maar minder drastisch kappen dan de regering op verzoek van de NAVO wil.

De SP is blij dat de gemeente zich niet laat intimideren door de handelswijze van het kabinet. Het Limburgse Tweede-Kamerlid Jan de Wit neemt het binnen en buiten het parlement al jaren op voor de bewoners die gedupeerd dreigen te worden: "Het is onacceptabel dat de problemen van de NAVO-basis zwaarder wegen dan de geluidsoverlast die de vliegtuigen nu al jaren veroorzaken. Als je ook nog eens de bomen gaat kappen, vliegen die bejaarde AWACS-vliegtuigen nog lager over. De SP gaat niet akkoord met de kap, er zijn voldoende alternatieven aangereikt die serieus moeten worden bekeken."