International Film Festival Rotterdam

IFFR nieuwsbrief

Días de Santiago van Josué Méndez (Peru, 2004)
(wereldpremiere: IFFR 2004, Tiger Awards Competitie)


- 11 t/m 17 augustus 2005, Filmmuseum Vondelpark
- 18 augustus 2005, Pleinbios Rotterdam

- verwacht: komend najaar op Tiger Releases-DVD

NB persvoorstelling Días de Santiago: vr 5 augustus 2005, 10.30 uur, Filmmuseum

Hoewel Días de Santiago in 2004 naast de drie Tiger Awards greep, was het speelfilmdebuut van Josué Méndez uit Peru een zeer sterke competitiekandidaat. De film, over de jonge veteraan Santiago, vond na de wereldpremière in Rotterdam zijn weg naar meerdere filmprijzen en tientallen filmfestivals over de hele wereld. Helaas is de film na het IFFR 2004 nooit in Nederland uitgebracht. Gelukkig is Días de Santiago (gemaakt met steun van het Hubert Bals Fonds) toch nog te zien: van 11 tot en met 17 augustus (19.45 uur) in Filmmuseum Vondelpark en op 18 augustus (21.30) op de Pleinbios in Rotterdam. Het IFFR brengt de film het komend najaar uit op DVD in de reeks Tiger Releases.

Filmmuseum Vondelpark draait Días de Santiago als onderdeel van hun Filmzomer, een programma met films die in Nederland niet eerder of alleen met enkele festivalvoorstellingen te zien waren. Aanraders zijn, behalve Días de Santiago, ook Tiger Award-winnaar 4 en competitiekandidaat Paradise Girls. Zie voor het complete programma (dat loopt tot en met 28 augustus 2005) de website van het Filmmuseum.

De gratis toegankelijke Pleinbios in Rotterdam, ditmaal niet in het Museumpark maar op het Lloyd Multiplein, heeft plaats van 10 tot en met 18 augustus 2005. Voorafgaand aan de vertoning van Días de Santiago is overigens de met een Tiger Cub Award 2005 bekroonde korte film Veere van David Lammers te zien.

Korte inhoud Días de Santiago
Santiago (prachtig gespeeld door acteur Pietro Sibille) is een intense, drieëntwintigjarige man die niets anders geleerd heeft dan te vechten, en na jaren in het leger gediend te hebben een plek in het normale bestaan moet vinden. Zijn vrouw staat op het punt hem te verlaten, en zijn familie wil hem op afstand houden. Hij is prikkelbaar, en wordt gefrustreerd in zijn behoefte weer een opleiding te volgen, terwijl zijn oude legerkameraden hem willen overhalen deel te nemen aan hun droom: banken beroven en voor altijd rijk te zijn. Eenmaal door zijn vrouw verlaten gaat hij, zij het weifelend, een nieuwe relatie aan. Wanneer de vriendin van zijn gewelddadige broer avances maakt en hem smeekt haar minnaar te vermoorden, lopen de zaken uit de hand. Er lijkt geen ontsnappen aan de spiraal van geweld wanneer deze eenmaal op gang is gekomen, ondanks alle goede bedoelingen van Santiago.

Filmmaker Josué Méndez
Josué Mendez, geboren in Lima, studeerde af in film en Latijnsamerikaanse studies aan Yale in 1998. Hij schreef en regisseerde drie korte films, die op diverse festivals vertoond zijn. Door de jaren heen werkte hij mee aan documentaires, theater- en tv-projecten. Días de Santiago is zijn eerste speelfilm.

Méndez schetst in Días de Santiago een scherp portret van het leven in Lima. Vakkundig worden zwart-wit en kleuropnamen door elkaar geweefd op een manier die zowel het realisme van de film, als ook de notie van wanhoop en frustratie van de hoofdrolspeler benadrukt. De manier waarop de legertraining het leven van de jongeman heeft doordrongen, hem een slachtoffer heeft gemaakt van de bevooroordeelde reacties van anderen, ondanks het feit dat zijn legercarrière hen een dienst deed, wordt door Mendez bijna tastbaar neergezet. Días de Santiago is een hecht gecomponeerd debuut, dat de kijker de belevingswereld van onze held intrekt door middel van een camera die dicht op de huid zit en overtuigend de frustratie, woede en tragiek van de situatie tot leven roept.

Persinformatie over Filmzomer: Filmmuseum, Mark Mallon, 020-5891405, mmallon@filmmuseum.nl
Informatie Pleinbios: http://www.pleinbios.nl


- - - - - - - - - - - - - - - - - -
International Film Festival Rotterdam
Press Department:
Bert-Jan Zoet, Press Officer

P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91
email press@filmfestivalrotterdam.com
http://www.filmfestivalrotterdam.com

35th International Film Festival Rotterdam: 25 January - 5 February 2006