Gemeente Doetinchem

Doetinchem scoort voor Honduras


-27 juli 2005-
Onder de noemer 'Doetinchem scoort voor Honduras' organiseert de gemeente Doetinchem in samenwerking met vbv De Graafschap en Coca-Cola een voetbalkledinginzamelingsactie voor het voetbalproject El Chimbo in Honduras. Het idee voor de actie is ontstaan tijdens het FIFA WK voetbal tot 20 in Doetinchem.

Op zondag 7 augustus kan iedereen op de Open Dag van vbv De Graafschap op een speciaal ingerichte stand allerhande voetbalkleding inleveren. Voor een voetbalproject voor tweehonderd kinderen uit het dorp El Chimbo is de organisatie op zoek naar voetbalschoenen, tennisschoenen, voetbalkleding en voetballen.
Voetbalkleding die niet tijdens de Open Dag kan worden ingeleverd, kan nog tot 15 november worden afgegeven bij stadion De Vijverberg. Om het voetbalproject ook financieel te kunnen steunen, is er tijdens de Open Dag tevens een wedstrijd 'Wie schiet er het hardst' en een verloting van officiële wedstrijdballen en vlaggen van de Speelstad Doetinchem van het FIFA WK voetbal tot 20. De wedstrijdballen worden beschikbaar gesteld door Coca-Cola. Beide activiteiten kosten 1 euro. Nog voor de winterstop worden de ingezamelde kleding en opbrengsten van de andere activiteiten overhandigd aan een afgevaardigde van Honduras.

Het voetbalproject El Chimbo

Het dorp El Chimbo in Honduras ligt 7 km van de hoofdstad Tegucigalpa Honduras. Een dorp waarin mensen van weinig moeten rondkomen. De families zijn groot en bestaan vaak uit zes tot zeven kinderen. In het dorp wonen zo'n achthonderd kinderen tussen de 5 en 14 jaar. Tweehonderd van hen zitten in de 1e t/m 6e klas van de publieke school.
De kinderen zijn gek op voetbal. Daarom organiseren de schoolkinderen samen met de schooldirectie in het voorjaar van 2006 een voetbaltoernooi. Een groot toernooi waaraan in totaal achttien teams deelnemen. Om tijdens het toernooi een aardig balletje te kunnen trappen, worden de kinderen getraind. Zij krijgen hierbij professionele hulp van een trainer van de nationale voetbalbond van Honduras. Ook het gemeentebestuur van El Chimbo draagt een steentje bij. Zij stellen een geschikt terrein voor de trainingen en het toernooi beschikbaar, want voetbalveldjes zijn er niet. De gemeente Doetinchem, vbv De Graafschap en Coca-Cola willen het project steunen in de vorm van comfortabele en passende kleding tijdens het toernooi.