AutoRai

Print

Grönholm en Märtin brengen Peugeot aan de leiding

(8-8-2005)
Marcus Grönholm heeft voor de vijfde maal de Rally van Finland gewonnen. In 2000, 2001 en 2002 eindigde de Fin als eerste met de Peugeot 206 en vorig jaar won hij in de 307.
Dankzij zijn zege neemt hij nu de tweede plaats in de tussenstand van het rijderskampioenschap in. Ook teamgenoot Markko Märtin presteerde zeer goed in Finland: hij werd derde. Hierdoor gaat Peugeot nu aan kop in de tussenstand van het wereldkampioenschap voor fabrikanten.

Op de derde en laatste rallydag waren de verschillen tussen de koplopers al dermate groot, dat iedereen zijn positie zoveel mogelijk consolideerde. Ook Grönholm reed snel en zonder risicoâs te nemen naar de finish. Alleen âs ochtends was het nog spannend, toen de stuurbekrachtiging olie lekte. De monteurs moesten het volledige stuursysteem en de motorsteunen in minder dan tien minuten vervangen.

Grönholm heeft nu zeventien WRC-rallyâs op zijn naam staan en won voor de tweede maal met de 307. Bovendien was dit de eerste Peugeot-zege met Pirelli-banden. Grönholm: âHet was een perfecte rally. We wisten van begin af aan dat we konden winnen. Het was geen gemakkelijke rally, want we moesten flink ons best doen en ik maakte me zorgen om mijn navigator Timo Rautiainen. Om te voorkomen dat hij nog meer last kreeg van zijn rug, reed ik minder snel over de grootste heuvels, wat ons iets tijd heeft gekost. Het is fantastisch om hier te hebben gewonnen, maar we moeten nog hard aan de slag om de auto te verbeteren, want Finland staat niet bepaald model voor andere rallyâs.â

Timo Rautiainen had op de eerste dag na KP5 last van flinke rugpijn. De Rally van Finland is beroemd en berucht om de vele sprongen die er over heuvels worden gemaakt. Bij een groot deel van die sprongen is het wegverloop aan de andere kant van de heuvel niet te zien en moet de rijder blind op zijn navigator vertrouwen. Rautiainen kreeg last van zijn rug nadat de 307 met 200 km/h over een heuvel was geknald. Hij had zoveel pijn dat hij de routebeschrijving niet meer kon voorlezen. Na behandeling door twee artsen kon de navigator weer aan de slag. Peugeot had in Finland een derde auto ingezet, voor het duo Sebastian Lindholm en Tomi Tuominen. Ook voor navigator Tuominen waren de sprongen tijdens KP5 teveel van het goede. Na rugonderzoek in een ziekenhuis adviseerden de artsen hem niet meer aan de rally deel te nemen. Tuominen heeft dit advies opgevolgd.

Na de ruige bergwegen van Argentinië en de snelle gravelroutes van Finland moeten de rallyteams de volgende keer op asfalt aan de slag. In de omgeving van de Moezel staat de Duitsland Rally op de agenda.