BredeSchoolNet


De WRR kiest voor de buurt

In Nederland daalt zowel het sociale als het politieke vertrouwen. De oplossing van het probleem ligt in de buurt, stelt de WRR in een rapport dat en passant de brede school een steuntje in de rug geeft.

Het staat letterlijk in het rapport: De WRR kiest voor de buurt.' De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) deed onderzoek naar de oplossing van het leefbaarheidsprobleem' dat Nederland heeft: steeds minder mensen voelen zich betrokken bij elkaar (sociaal vertrouwen), en bij hun instituties (politiek vertrouwen). Hoe het vertrouwen te herstellen? Dat kan niet anders dan door de kleinschalige banden te versterken. Wie daarvoor zorgt, zorgt ook voor een verbetering van de relatie tussen burger en overheid. De buurt is dus, stelt de WRR in Vertrouwen in de buurt , het aangrijpingspunt voor beleid'.

Dat is mooi. Maar hóe versterk je de banden, ook al is het op kleine schaal? Hoe zorg je ervoor dat mensen zich weer thuis voelen in hun buurt? En hoe bereik je dat mensen de politiek weer vertrouwen? Ook daar geeft de raad antwoord op. Het kan, denkt de WRR. Mensen in hun buurten nemen soms hartverwarmende initiatieven. Ze struikelen, maar vinden oplossingen.'
De WRR denkt dat het overal zou moeten kunnen. In het rapport laat hij zien hoe, en hoe overheden de mensen in de buurt kunnen steunen. Als overheden de bewoners bij hun buurt willen betrekken, moeten zij inspelen op hun behoeften en kwaliteiten, stelt de raad helder vast, en de tijd nemen om te leren. De ene buurt is de ander niet. Het gaat om maatwerk per buurt.' Ook buurtbewoners moeten de ruimte krijgen om te leren (Echte leiders durven ruimte te laten'), maar de politiek moet geen u vraagt en wij draaien-instelling ontwikkelen. Overheden moeten de kwaliteit en de kosten in de gaten houden, tenslotte. Dat maakt het soms lastig, zeker in achterstandswijken. De overheid moet daar krachtig optreden. Sociale herovering, noemt de WRR dat. De raad geeft in het rapport praktische adviezen hoe die herovering aan te pakken, zoals: Bereid je voor op een cultuuromslag in je eigen organisatie' en Zorg ook voor harde kaderafspraken met de koepels van de sociale spelers'.

Ook de brede school wordt in het rapport genoemd. Ze krijgt zelfs een steuntje in de rug: De ontwikkelingskansen van kinderen zijn groter als hun school past' in hun leefomgeving', en een mooi, liefst iets te mooi, multifunctioneel gebouw bevordert de buurttrots. De nabijheid van andere sociale spelers bevordert bovendien de samenwerking, die voorheen problematisch was.
Vertrouwen in de buurt, door een interne commissie van de WRR olv Pieter Winsemius. Het rapport is downloadbaar. Klik hier om erheen te gaan.