Politie Groningen

Persberichten dinsdag 9 augustus 2005

Provincie Groningen 09-08-2005 -

Middelstum: motorrijder raakt rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding De politie heeft maandagmorgen op de N46 (Eemshavenweg) bij Middelstum het rijbewijs van een 27-jarige motorrijder uit Winsum ingevorderd. Een politiepatrouille zag de man aanvankelijk met hoge snelheid rijden over de Onderdendamsterweg in Middelstum. Na een korte zoekactie werd de motorrijder even later weer aangetroffen op de N46. Zijn snelheid werd daar vastgesteld op 180 km per uur. Ter plaatse mag 100 worden gereden. De Winsumer werd achterhaald en staande gehouden. Hij kreeg een bekeuring voor de snelheidsovertreding en moest zijn rijbewijs inleveren.

Zoutkamp: verdachte van aanrijding onder invloed
In zijn woning in Zoutkamp heeft de politie maandagmorgen een 56-jarige man aangehouden. De man wordt verdacht van het onder invloed van alcohol veroorzaken van een verkeersongeval. De verdachte reed in zijn auto en wilde vanaf de Churchillstraat de Wilhelminastraat inrijden. Hij kwam daarbij in botsing met een vrachtwagen bestuurd door een 42-jarige man uit Sebaldeburen. Na de aanrijding, waarbij niemand gewond raakte, stapte de verdachte uit en ging te voet naar huis. Daar werd hij korte tijd later door de politie aangehouden. De man verkeerde onder invloed van alcohol. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.75 promille alcohol werd vastgesteld. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd. De auto van de verdachte is afgevoerd.

Snelheidscontroles regio: maandag
Delfzijl: Provincialeweg N360
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 595 voertuigen, aantal overtredingen: 27, hoogst gemeten snelheid: 92 km.
Spijk: Rijksweg N33
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 436 voertuigen, aantal overtredingen: geen, hoogst gemeten snelheid: n.v.t.
Grijpskerk: Friesestraatweg
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 657 voertuigen, aantal overtredingen: 13, hoogst gemeten snelheid: 95
Harkstede: Hoofdweg
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 300 voertuigen, aantal overtredingen: 33, hoogst gemeten snelheid: 98 km.

Siddeburen: rijbewijs ingenomen na snelheidsovertreding Bij een snelheidscontrole op de Provincialeweg N387 in Siddeburen heeft de politie maandagavond het rijbewijs van een 37-jarige automobilist uit Termunterzijl ingevorderd. s Mans snelheid werd met behulp van de lasergun vastgesteld op 178 km per uur. Ter plaatse mag 100 worden gereden. De automobilist werd staande gehouden en kreeg een bekeuring voor te hard rijden. Zijn rijbewijs moest hij inleveren.

Winschoten: man met drugs
Maandagavond zagen surveillerende politiemensen aan de Poststraat in Winschoten een aantal mannen staan bij een auto met een Duits kenteken. Bij het zien van de politieauto liepen de mannen weg. Eén van hen, een 21-jarige man uit Foxhol, werd door de agenten aangesproken. De man kon zich niet legitimeren en werd aangehouden. Op de vraag of hij in het bezit was van verdovende middelen antwoordde de verdachte ontkennend. Bij onderzoek echter werd bij de man, in zijn sokken, een vijftal pakjes aangetroffen wat, na later bleek, ruim 52 gram amfetamine bleek te zijn. Ook bleek de verdachte in het bezit te zijn van een groot geldbedrag. De man is op verdenking van dealen in harddrugs ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. De drugs zijn in beslag genomen.

Kolham: man aangehouden
Aan de Rijksweg West in Kolham heeft de politie maandagavond een 35-jarige inwoner van Westerbroek aangehouden. De man reed op een fiets met daarachter een fietskar. Hij voerde geen verlichting en kreeg daarvoor een bekeuring van passerende agenten. Daarbij bleek dat de verdachte zich niet kon legitimeren en dat hij een hoeveelheid aluminium vervoerde in de fietskar. De man kon geen aannemelijk verklaring geven over de herkomst van het metaal en werd meegenomen naar het bureau. Hij is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Winschoten: automobilist onder invloed
De politie heeft maandagavond aan de Zuiderveen in Winschoten een 48-jarige automobilist uit Oude Pekela aangehouden wegens rijden onder invloed. De man werd aanvankelijk stilstaand met zijn auto gesignaleerd op een parkeerplaats langs de Provincialeweg N367. De man maakte een afwezige indruk maar werd ongemoeid gelaten door een passerende politiepatrouille. Toen hij later rijdend aan de Zuiderveen werd aangetroffen volgde alsnog een controle. Daarbij bleek de Pekelder gedronken te hebben. Hij werd meegenomen naar het bureau en daar wees de ademanalyse een bloedalcoholgehalte uit van 2.4 promille. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed. Hij is na verhoor met een rijverbod van 13 uur heengezonden. Hij kreeg ook een bekeuring omdat zijn auto niet APK-gekeurd is.

Oude Pekela: kinderen vernielen boom
Drie jongens van 12 jaar, alle drie uit Oude Pekela, zijn maandagmiddag door de politie aangehouden in hun woonplaats. De jongens vernielden aan de Cereswijk een boom door rondom over een hoogte van 1½ meter de bast te verwijderen. Een getuige wist één van de knapen te pakken te krijgen en over te dragen aan de politie. De beide andere jongens werden later aangehouden bij hun ouderlijke woning. Ze werden meegenomen naar het bureau en na verhoor overgedragen aan hun ouders. De knapen worden aangemeld bij het HALT bureau.

Appingedam: man en vrouw aangehouden voor poging tot oplichting De politie kreeg maandagmiddag een aantal meldingen uit Wirdum en Appingedam over een buitenlandse man en vrouw die sieraden aan de man probeerden te brengen onder andere bij woningen in de Derk Boeremastraat in Appingedam. Volgens verklaringen van getuigen verplaatste het tweetal zich in een auto met een Frans kenteken. De auto werd kort daarop aangetroffen aan de Damsterweg in Holwierde. De beide inzittenden probeerden gouden sieraden te verkopen aan een voorbijganger. Die man verklaarde niets te willen kopen maar kon de beide kooplui niet overtuigen van zijn desinteresse. Passerende agenten hielden daarop de inzittenden, een 28-jarige man en een 18-jarige vrouw, beiden uit Roemenië, aan. Ze werden meegenomen naar het bureau. In de auto werden goudkleurige sieraden aangetroffen die bij onderzoek door een juwelier volledig nep bleken te zijn. Bij onderzoek bleek dat de verdachten begin juli ook al door de politie in Assen waren aangehouden waarbij ze door de Vreemdelingenpolitie uit Nederland verwijderd waren. De verdachten zijn ingesloten op verdenking van poging tot oplichting en overtreding van de Vreemdelingenwet.

Groningen: Duitse vrouw met drugs aangehouden
De politie heeft maandagavond aan het Damsterdiep in Groningen een 44-jarige vrouw uit het Duitse Leer aangehouden. De vrouw zat in de auto bij een inwoner van Groningen. Die werd op het Damsterdiep door de politie gecontroleerd en tijdens de controle ontstond de verdenking van mogelijke aanwezigheid van drugs. Bij nader onderzoek werden bij de Duitse 17 pakjes met daarin in totaal ruim 4 gram heroïne en cocaïne aangetroffen. De vrouw werd meegenomen naar het bureau en op verdenking van de handel in harddrugs ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. De drugs zijn in beslag genomen.

Snelheidscontroles Stad: maandag
Friesestraatweg
Limiet: 70 km per uur, gecontroleerd: 1132 voertuigen, aantal overtredingen: 99, hoogst gemeten snelheid: 115 km.
Europaweg
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 1536 voertuigen, aantal overtredingen: 574 hoogst gemeten snelheid: 83 km.
Rijksweg
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 1275 voertuigen, aantal overtredingen: 82, hoogst gemeten snelheid: 92 km.