Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer 50530

Onderwerp Datum Contactpersoon Eindverslag inspectieproject 8 augustus 2005
Gehandicaptenzorg

Hierbij zend ik u het Eindverslag van de Arbeidsinspectie over het Inspectieproject Gehandicaptenzorg.
Van begin september 2004 tot eind februari 2005 heeft de Arbeidsinspectie bij 144 instellingen voor gehandicaptenzorg in totaal 756 locatie-inspecties uitgevoerd. Er zijn in Nederland 1453 dagverblijven voor gehandicapten en 95 tehuizen voor gehandicapten, met enkele honderden locatie's. In totaal telt de sector 118.000 werknemers. De inspecties zijn mede uitgevoerd om te kunnen vaststellen of de vanuit het Arboconvenant voor de sector ontwikkelde, beschikbare instrumenten ook daadwerkelijk werden toegepast ter naleving van de desbetreffende bepalingen van de Arbeidsomstandighedenwet.
De onderwerpen waarop geïnspecteerd is, zijn agressie & geweld en fysieke belasting. In totaal zijn bij de inspecties 896 overtredingen geconstateerd.
Bij 69% van de geïnspecteerde instellingen was de aanpak van het arbeidsrisico agressie & geweld onvoldoende en 60% van die instellingen waren in overtreding op het onderwerp fysieke belasting. Bij een kwart van de instellingen werd onvoldoende voorlichting en instructie gegeven aan de werknemers, die aan fysieke belasting worden blootgesteld. Bij 39% van de instellingen wordt nog onvoldoende gebruik gemaakt van (til)hulpmiddelen ter voorkoming van fysieke belasting.
Gezien de inspectieresultaten acht ik het noodzakelijk dat de Arbeidsinspectie aan de sector gehandicaptenzorg blijvende aandacht schenkt in de vorm van inspectiedruk. Dit om een structurele verbetering van de naleving te bereiken. De Arbeidsinspectie zal hiertoe nadere afspraken met de brancheorganisatie en in overleg treden met de Arbo-dienst(en). Ook zal met de Inspectie Gezondheidszorg zal deze kwestie nader overleg worden gevoerd.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)