Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 9 augustus 2005

Meer dan 5000 klachten over slechte fietspaden

Begin mei lanceerde de Fietsersbond het Meldpunt 'Mijn slechtste fietspad'. Fietsers werden opgeroepen melding te maken van slecht onderhouden fietspaden. Drie maanden later zijn er zo'n 5000 klachten verdeeld over meer dan 2000 knelpunten ingestuurd. Gemeenten hebben voor zover bekend bij de bond, in ieder geval al 115 slechte plekken verbeterd, en vele andere verbeteringen toegezegd. De Fietsersbond verwacht dat er de komende tijd nog veel meer hobbels, bobbels en scheuren in fietspaden worden weggewerkt. De Fietsersbond stuurt alle meldingen door naar gemeenten en provincies. Ook de 130 lokale afdelingen van de bond dringen er bij hun gemeente op aan de slechte plekken te verbeteren.

De actie 'Mijn slechtste Fietspad' wordt gevoerd in het kader van het 30-jarig jubileum van de Fietsersbond. In de loop van die jaren is de aandacht voor fietsbeleid fors gegroeid. Er ligt nu meer dan 22.000 kilometer fietspad en de fiets is goed voor meer dan 13 miljard milieuvriendelijke kilometers per jaar. "Dat is een prachtig resultaat, waar we trots op mogen wezen," aldus Jaap Jelle Feenstra, voorzitter van de Fietsersbond. "Maar als er geen aandacht en budget is voor onderhoud, dan zijn we snel terug bij af. De enorme stroom klachten die nog dagelijks groeit, toont de noodzaak van onderhoud van de fietspaden onomstotelijk aan."
Jaarlijks krijgen naar schatting 20.000 fietsers een ongeval ten gevolge van hobbels, scheuren en kuilen in het fietspad.