Ingezonden persbericht

Persbericht: AO-uitgave 'Geleidehonden'

LELYSTAD, 20050809 -- In de AO-reeks is "GELEIDEHONDEN" verschenen, geschreven door de bekende auteur Piet Steltman.


In Nederland wonen 150.000 mensen met een ernstige visuele handicap. Ruim 20.000 van hen zijn volledig blind. Het merendeel van deze blinde en zeer slechtziende mensen loopt met de bekende witte stok met rode ringen. Door ieder paaltje, muurtje en stoeprandje op te zoeken en aan te tikken voorkomt de gehandicapte persoon dat hij ergens tegenop loopt en weet hij waar hij zich bevindt. Het is niet moeilijk om voor te stellen dat dit niet eenvoudig is. Als er geen andere mensen op straat zouden lopen, er geen reclameborden midden op straat zouden staan en geen fietsen lukraak geparkeerd zouden worden, zou het misschien nog gaan, maar de realiteit is anders. Een gemiddelde straat staat vol met obstakels. Je veilig een weg banen én ook nog eens je route bepalen is niet alleen een heel moeizaam, maar ook een heel vermoeiend proces.

Heel simpel gezegd, gaat het lopen met een geleidehond precies tegenovergesteld aan het lopen met een stok. Met een taststok zoek je alle obstakels op om ze te kunnen omzeilen en om aan de hand ervan te kunnen bepalen waar je je bevindt. Een geleidehond omzeilt juist alle obstakels. Soepel leidt hij zijn baas overal langs, van stoep naar stoep, waardoor de visueel gehandicapte zich niet alleen meer ontspannen en soepeler door het verkeer beweegt, maar ook een stuk sneller.

Naast een verhoogde mobiliteit en een betere oriëntatie, is er het sociale aspect van de geleidehond. Veel geleidehondgebruikers geven aan dat het lopen met een geleidehond minder eenzaam is en dat de onvermijdelijke aandacht van het publiek zich verlegt van de persoon naar de hond. De visueel gehandicapte voelt zich hierdoor minder bekeken en opgelaten. Daarnaast is een geleidehond aanleiding tot vele sociale contacten. Zomaar een blinde aanspreken durft bijna niemand, maar een praatje over de hond is snel gemaakt. Zo wordt de geleidehondgebruiker niet langer zwijgend aangestaard, maar betrokken bij het sociale verkeer. Heel mooi wordt dit aspect verwoord door een jonge geleidehondgebruikster: "Met mijn geleidehond ben ik niet langer dat zielige, blinde meisje, maar iemand die het goed voor elkaar heeft."

Velen zullen Piet Steltman nog kennen als medepresentator van het NCRV televisieprogramma 'Ja Natuurlijk'. Na omzwervingen bij Staatsbosbeheer, Flevohof en de Dierenbescherming, startte hij dertien jaar geleden een eigen adviesbureau. Inmiddels heeft Steltman verscheidene boeken op zijn naam staan.

Het AO 'Geleidehonden' is te bestellen voor ¤ 3.25 excl. verzendkosten bij AO, via: 0320-286962, of via de website: www.actueleonderwerpen.nl

De uitgave is ook via de boekhandel te bestellen. Abonnee's van de AO-reeks krijgen de uitgave automatisch thuisgestuurd.