FloraHolland


Weekbericht week 31: Bolbloemen

FloraHolland Bolbloemen
In week 31 werden er als gevolg van het voortdurende donkere weer bijna 3 miljoen stelen minder bolbloemen aangevoerd bij FloraHolland ten opzichte van vorig jaar. Deze kleinere aanvoer gekoppeld aan het huidige 'zomerweer' had een fors betere prijsvorming tot gevolg. Lag de middenprijs van de bolbloemen vorig jaar in de verslagweek nog op slechts 0,16, dit jaar kwam de middenprijs uit op 0,26. Dit is tevens 0,01 hoger dan de voorgaande week.

Bij FloraHolland totaal zien we een zelfde beeld. De totale aanvoer van bloemen en planten ligt 5 procent lager in week 31 dan dezelfde week in 2004. De omzet ligt echter als gevolg van de flink verbeterde prijsvorming 20,8 procent hoger. Met name Nederlands product blijft achter in aantallen, import ligt juist iets hoger. De middenprijs voor snijbloemen totaal ligt deze week op 0,18 tegen 0,14 vorig jaar.

Producten die een goede prijsvorming kenden in week 31 waren bijvoorbeeld grootbloemige Gladiool, Lelie en Eremurus. Bij vrijwel alle soorten is dit een gevolg van een fors afgenomen aanvoer ten opzichte van vorig jaar. Werden er bijvoorbeeld van de Lelie Oriental vorig jaar in week 31 nog 2,1 miljoen stelen aangevoerd, dit jaar bleef de aanvoer in week 31 steken op 1,4 miljoen stelen. Met name witte cultivars als 'Chrystal Blanca', 'Nova Zembla' en 'Siberia' werden goed betaald. Ook bij Eremurus halveerde de aanvoer ten opzichte van vorig jaar. De prijs steeg van 0,27 vorig jaar naar 0,47 dit jaar. Dit is gelijk aan de middenprijs van de voorgaande week.

Toch zijn er ook productgroepen waar de aanvoer juist op een beduidend hoger niveau lag. De aanvoer van Crocosmia lag de afgelopen week ruim 75 procent hoger ten opzichte van week 31 in 2004. Doordat dit in absolute aantallen slechts een relatief kleine productgroep is had dit niet echt gevolgen voor de prijsvorming en bleef de middenprijs rond de 0,115 hangen.

De aanvoer van Dahlia neemt nog steeds elke week toe. De aanvoer bij FloraHolland steeg ook deze week weer met 20 procent naar bijna een half miljoen stuks. De middenprijs moest helaas een paar cent inleveren als gevolg van deze groei en daalde van 0,147 naar 0,128. Best betaalde soort was 'Diana's Memory' welke op maandag met maximaal 0,39 werd gewaardeerd.

Toevalstreffer is dat de aanvoer van Triteleia dit jaar en vorig jaar exact gelijk zijn: 108.800 stuks in week 31. De middenprijs is eveneens gelijk.


---