FloraHolland


Weekbericht week 31: FloraHolland

FloraHolland
Snijbloemen
Door het aanhoudende matige zomerweer blijven de prijzen van de snijbloemen op een redelijk niveau. Zeker in vergelijking met vorig jaar liggen de prijzen van de meeste snijbloemen hoger. Vorig jaar was het rond deze tijd erg warm en waren de bloemenprijzen niet best. Vorige week werden er bij FloraHolland 97,6 miljoen stuks snijbloemen aangevoerd. Dit was bijna 6 procent minder dan vorig jaar in dezelfde week. De gemiddelde prijs kwam uit op 0,18. Vorig jaar lag de gemiddelde prijs van alle snijbloemen op 0,14. Door deze goede prijzen lag de totale snijbloemenomzet in deze week ruim 22 procent hoger dan vorig jaar.

Bij ruim 22 procent minder aanvoer van Alstroemeria lag de gemiddelde prijs 0,04 hoger dan vorig jaar in week 31. De gemiddelde prijs kwam uit op 0,14. De aanvoer van Asters lag vorige week ruim 7 procent hoger dan vorig jaar dezelfde week. Ondanks meer aanvoer kwam de gemiddelde prijs uit op 0,21. Dit is 0,01 hoger dan vorig jaar. De aanvoer van Troschrysanten lag bijna 17 procent lager dan vorig jaar in dezelfde week. De gemiddelde prijs kwam uit op 0,16 (vorig jaar 0,12). De aanvoer van Lisianthus daalde met 2 procent in vergelijking met vorig jaar. De gemiddelde prijs steeg met 0,04 en kwam uit op 0,29. Roos had een vergelijkbare aanvoer als vorig jaar in week 31. De gemiddelde prijs kwam uit op 0,16 en dat is 0,04 hoger dan vorig jaar in dezelfde week

Op maandag 8 augustus lagen de gemiddelde prijzen van veel snijbloemen hoger als de vrijdag van vorige week. De vakanties lopen weer ten einde, voor de komende week is dan ook de verwachting dat de prijzen zich redelijk zullen handhaven.

Planten
De afgelopen week was de aanvoer ten opzichte van dezelfde week in 2004 bij de kamerplanten 4,3 procent hoger en bij de tuinplanten 6,6 procent lager. De gemiddelde prijzen namen echter zowel bij de kamer- als tuinplanten toe met respectievelijk 14 procent en 2,5 procent.

Het Bemiddelingsbureau realiseerde zowel bij de kamer- als tuinplanten een flinke groei in stuks van respectievelijk 24,9 procent en 50,5 procent. Dit ging bij de tuinplanten wel ten koste van de gemiddelde prijs die met bijna hetzelfde percentage afnam.

Op de klok nam de aanvoer flink af. Vooral bij de tuinplanten waar 27 procent minder tuinplanten verschenen dan in dezelfde week vorig jaar. Bij de kamerplanten nam de aanvoer over geheel FloraHolland met 11,4 procent af. Met name in Rijnsburg liep de aanvoer van kamerplanten terug met maar liefst 19 procent. De aanvoer van tuinplanten nam op elke vestiging sterk af, maar op Rijnsburg was ook deze daling het sterkst. Opvallend is dat wanneer we cumulatief kijken, we op alle vestigingen een daling zien van de aanvoer van tuinplanten, behalve op Rijnsburg. Hier zien we een stijging van maar liefst 29 procent. De prijs van zowel kamer- als tuinplanten liep door de kleinere aanvoer echter wel op.

Als we naar de cumulatieve cijfers kijken van FloraHolland totaal tot en met week 31 dan kunnen we een omzetstijging concluderen van respectievelijk 9 procent en 8 procent voor de kamer- en tuinplanten. Dit terwijl de aantallen met respectievelijk 3 procent en 2,5 procent zijn gestegen. Grofweg kan dus geconcludeerd worden dat er tot nu toe een gemiddeld betere prijs betaald wordt voor de producten.


---