Grijpt Nederlandse bedrijfsleven naast EU domeinnaam?

Merkplaats bv

Binnenkort is het zover! De EU domeinnamen zullen vergeven gaan worden. Nederlandse bedrijven, overheden en particulieren blijken echter totaal niet op de hoogte van de nieuwe EU domeinnamen. Met name het feit - twee maanden lang - voorrang wordt verkregen op grond van een geregistreerd merk is nog nauwelijks bekend. Dit kan het bedrijfsleven duur komen te staan!

De inschrijfprocedure voor de EU domeinnamen zal een aanvang moeten nemen in het vierde kwartaal van 2005. Wanneer exact is nog niet duidelijk. Bij de inschrijvingsprocedure voor de domeinnamen zal gebruik worden gemaakt van een zogenaamde sunrise periode. Deze periode duurt in totaal vier maanden en is ingevoerd om iedereen met een bepaald recht op een naam voorrang te verlenen. De eerste twee maanden van deze sunrise periode zijn bedoeld voor met name een ieder met een geregistreerd merk!

Nu kan het voorkomen dat een bepaald merk meerdere malen is geregistreerd. Hierbij kan gedacht worden aan een merk als Ajax (voetbalclub, maar ook schoonmaakmiddel en brandblussers). Bepaald is dan, dat wie het eerst komt die het eerst maalt. De leeftijd van het merk doet dus niet ter zake. Het zal spannend worden wie binnenkort de domeinnaam www.ajax.eu zal verkrijgen. Juist nu is het dus zaak om alert te blijven! Het op een eerlijke manier toekennen van de domeinnamen in de sunrise periode is uitbesteed aan Price Waterhouse Coopers.

De vraag is nu of het nog mogelijk is om tijdig een geregistreerd merk te verkrijgen om mee te kunnen dingen naar deze zeer waardevolle domeinnamen. Het antwoord is ja! De enige manier om nog tijdig een geregistreerd merk te verkrijgen is via het zogenaamde .kort-geding-depot.. Hiermee is het mogelijk om binnen één week een geregistreerd merk te verkrijgen, waar dit normaal gesproken enkele maanden duurt.

De Merkplaats in Amsterdam is specialist op het gebied van merken en domeinnamen. Hier kunt u terecht voor het met spoed deponeren van uw merk of met vragen over EU domeinnamen en merken.Voor meer informatie zie www.deMerkplaats.nl of bel met een van de juristen.