Gemeente Apeldoorn

Boren riool Vlijtseweg hervat

Stuurfout oorzaak hoogteafwijking

Aannemer Dura Vermeer hervat deze week het boren van het riool onder de Vlijtseweg. De werkzaamheden waren op 19 juli jongstleden stil gelegd aangezien de geboorde buis onder de Vlijtseweg een te grote afwijking bleek te hebben ten opzichte van de beoogde hoogteligging. Voortzetten van de werkzaamheden was niet wenselijk. Door verschil in hoogte zou het riool niet naar behoren kunnen functioneren.

Na onderzoek blijkt de hoogteafwijking te zijn ontstaan door veranderende grondomstandigheden waarbij onvoldoende is bijgestuurd. Om te voorkomen dat een dergelijk incident nog een keer kan plaatsvinden heeft de gemeente samen met de aannemer bepaald dat bij een afwijking van vijf centimeter van de beoogde hoogte het werk onderbroken zal worden. Inmiddels is er weer ruim 30 m geboord waarbij wel de juiste correcties zijn uitgevoerd.

Doordat de geboorde buis 40 centimeter hoger kwam te liggen moest deze worden vrij gegraven om het weer op de juiste hoogte te kunnen leggen. Dit ging gepaard met het plaatsen van damwanden met een diepte van ruim tien meter om de rioolbuis heen. Hiervoor moesten twee bomen een Acacia en een Moseik het veld ruimen. De gemeente zal ter vervanging hiervoor nieuwe bomen plaatsen. Mogelijk moet er nog een esdoorn wijken ten gevolge schade aan het wortelgestel.

Het riool onder de Vlijtseweg is een van de hoofdriolen van Apeldoorn. Het transporteert het huishoudelijk afvalwater en het regenwater van de wijken van Apeldoorn ten westen van het Apeldoorns kanaal naar de rioolwaterzuivering van het Waterschap Veluwe. Een groot deel van het bestaande riool is aan vervanging of aan onderhoud toe. De buis vertoont gaten en scheuren, waardoor zand en grondwater het riool in lopen. Dat kan op termijn wegverzakkingen veroorzaken. Daarnaast is het huidige riool te klein. Het riool onder de Vlijtseweg moet ter beperking van het aantal overstorten op openbaar water een grotere capaciteit hebben. Dit betekent dat er in de Vlijtseweg naast de huidige een nieuwe rioolbuis wordt aangebracht. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken heeft de gemeente voor de Vlijtseweg tussen de Deventerstraat en de Edisonlaan er voor gekozen om een nieuwe riolering te boren met een inwendige doorsnede van 1,5 meter.

De Vlijtseweg tussen de Edisonlaan en de Afvalwaterzuivering wordt in zijn geheel opengebroken. Hier wordt een rechthoekige rioolbuis aangelegd met een doorstroombreedte van 2,00 meter en een doorstroomhoogte van 2,25 meter ter vervanging van de bestaande en te kleine rioolbuis. Dit riool wordt met behulp van zogenaamde sleufbekisting aangelegd. Deze werkzaamheden zullen met overlast gepaard gaan, met name met betrekking tot de bereikbaarheid van de woningen en de bedrijven.

Voor het laatst bijgewerkt op: 9-aug-2005 09:25