Provincie Limburg

Provincie ondersteunt drie Roermondse veiligheidsprojecten De Provincie Limburg trekt 49.500,- uit voor een drietal

veiligheidsprojecten in Roermond. De Provincie ondersteunt de projecten vanuit het thema Veilig leven in Limburg. Mat Vestjens, gedeputeerde voor veiligheid: Dit soort concrete voorbeelden geven wederom aan dat het mogelijk is om met relatief simpele maatregelen de veiligheid in de directe omgeving te vergroten. Maatregelen die gevoeld worden door de burgers, die hun leefomgeving verbeteren. Dat is essentieel!

De gemeente Roermond vroeg de Provincie een drietal integrale veiligheidsprojecten te ondersteunen vanuit het thema Veilig leven in Limburg. Het gaat om de projecten Zichtbaar blauw in de avonduren, Motofoetsie en Sfeerbeheerders overlastbestrijding. De Provincie Limburg draagt in totaal 49.500,- bij aan de drie Roermondse projecten.

Zichtbaar blauw in de avonduren
Tijdens de hoorzittingen over integrale veiligheid in Roermond bleek dat burgers behoefte hebben aan extra toezicht in de wijken De Donderberg, Het Roermondse Veld en De Kemp. In het project Zichtbaar blauw in de avonduren maken politie en de afdeling Stadstoezicht van de gemeente zich samen sterk om in deze wijken aanwezig te zijn, als aanspreekpunt en luisterend oor, als toezichthouder en wethandhaver. De aanwezigheid richt zich op tijdstippen na 17.00 uur waarop het toezicht de laatste jaren achteruit ging. Extra surveillance uren stimuleert de onderlinge samenwerking, de plaatselijke bekendheid en het kennen en gekend worden. Het is daarbij de bedoeling de betrokkenheid met wijkinstellingen (jongerenwerk etc.) met wijkvertegenwoordigingen en met burgers te vergroten. De totale kosten van het project bedragen 35.000,-, waarvan de Provincie 25.000,- betaalt en de gemeente Roermond de resterende 10.000,-.

Motofoetsie
In Roermond worden dusdanig veel motoren gestolen, dat dit noodzaakt tot het nemen van preventieve maatregelen. De gemeente richt zeven bewaakte motorparkeerplaatsen in. Daarnaast plaats de gemeente waarschuwingsborden aan de stadsgrenzen en advertenties in de (eu)regionale media. Hiermee vergroot de gemeente de bewustwording van de (Duitse) motorliefhebbers op het fenomeen motordiefstal. De gemeente Roermond krijgt voor dit project een bijdrage van 4.500,- van de Provincie. De gemeente plaatst zelf de anti-diefstalpalen en de waarschuwingsborden.

Sfeerbeheerders overlastbestrijding
Tijdens de hoorzittingen over integrale veiligheid in Roermond bleek dat burgers behoefte hebben aan de aanpak van uitgaansoverlast. Om deze uitgaansoverlast aan te pakken zet de gemeente sfeerbeheerders in die in de uitgaansgebieden surveilleren. De sfeerbeheerders (medewerkers van een securitybedrijf) attenderen het publiek op rust, corrigeren waar nodig, staan in verbinding met de portiers van de uitgaansgelegenheden en werken samen met de politie. De totale kosten van het project bedragen 40.000,-. De Provincie draagt 20.000,- bij. Daarnaast verstrekken de gemeente en de horeca ieder 10.000,-.

9-8-2005 10:33