Gemeente Haaren




* Bestemmingsplan buitengebied

De gemeente werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied. Dit bestemmingsplan moet alle bestaande plannen voor het buitengebied van de voormalige gemeenten Haaren, Helvoirt, Esch en Udenhout gaan vervangen. De bebouwde kommen van de dorpen, het recreatiegebied Noenes, en het buurtschap Distelberg worden er dus niet in opgenomen.

Voor de komende tien jaar wordt hiermee het nieuwe gemeentelijk beleid voor het gebruik van het grondgebied vastgelegd. Het nieuwe plan zal bestaan uit een visie op de aanwezige functies en waarden die bewaard moeten blijven (de beheersvisie), en uit een visie op de ontwikkelingen die de gemeente wil bevorderen of ondersteunen (de ontwikkelvisie).

De eerste stap in het maken van een nieuw bestemmingsplan is een Nota van Uitgangspunten. De eerste versie van deze Nota is nu gereed. In dit document wordt al het beleid geanalyseerd dat van belang is voor het buitengebied. Ook staan er de resultaten in van het onderzoek naar de belangrijkste functies in het buitengebied zoals die nu te vinden zijn, de tendensen die zichtbaar zijn en nog te verwachten ontwikkelingen. Uit deze analyses volgen keuzes en aanbevelingen voor de beheers- en ontwikkelvisie. De gemeenteraad moet voor elke keuze die in het concept staat een belangenafweging maken, en beslissen welke richting het nieuwe beleid gaat. Als alle keuzes gemaakt zijn is de definitieve Nota van Uitgangspunten gereed.

Het opstellen van een Nota van Uitgangspunten was geen eenvoudige zaak. De gemeente wordt overspoeld met beleid en regels van hogere overheden zoals Europa, het Rijk en de Provincie. Veel ervan is van belang voor het buitengebied. Soms, zoals bij de Reconstructie, heeft deze regelgeving rechtstreekse werking en zijn deze regels nog zo nieuw dat de juridische gevolgen voor het bestemmingsplan nog niet bekend zijn. Het reconstructieplan De Meierij is bijvoorbeeld pas per
1 augustus 2005(!) in werking getreden. Hierin is bijvoorbeeld het vestigingsbeleid voor de intensieve veehouderij direct geregeld. De mogelijkheden voor de intensieve veehouderij zijn daarin gekoppeld aan een gebiedsgerichte indeling, waarbij sprake is van een onderverdeling in extensiverings-, verwevings- en landbouwontwikkelingsgebied. De precieze gevolgen hiervan moeten nog worden onderzocht.

Het beleid van de hogere overheden zal blijven veranderen en zal het bestemmingsplan blijven beïnvloeden. In de concept Nota van Uitgangspunten is uitgegaan van het beleid zoals dat gold per mei 2005. Naast de keuzes van de raad zal het concept ook nog aangepast moeten worden aan het voortschrijdende inzicht en de verdere ontwikkelingen op het gebied van de reconstructie of andere beleidswijzigingen van hogere overheden.

In de komende maanden wordt de concept Nota van Uitgangspunten voorgelegd aan belanghebbende partijen, zoals de provincie, reconstructiecommissie, belangengroeperingen voor het milieu, en de agrariërs. Ook wordt er nog een informatieavond voor alle belangstellenden ingepland. De precieze datum hiervan wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Als de Nota van Uitgangspunten is vastgesteld kan gestart worden met het opstellen van het Voorontwerp Bestemmingsplan. Het algemene beleid dat in de Nota van Uitgangspunten staat wordt dan op perceelsniveau uitgewerkt. Als u van een perceel wil weten welke bestemming het straks krijgt moet u wachten op dit voorontwerp. Het bestemmen van ieder individueel perceel zal de nodige tijd in beslag gaan nemen. De verdere uitwerking zal waarschijnlijk per deelgebied (Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel) gebeuren. Hierover volgt nadere informatie via de gebruikelijke publicaties of een nieuwsbrief.

Naar boven


* Workshops voor het centrumplan Helvoirt

De gemeente Haaren heeft met Bouwfonds MAB Ontwikkeling in Eindhoven een intentie-overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling van een aantal locaties in het dorp Helvoirt.

Afgesproken is dat in het voorjaar van 2006 een masterplan gereed moet zijn voor het "Centrumplan Helvoirt", zoals de ontwikkeling van de locaties wordt genoemd. Het masterplan is een ontwerp voor de herinrichting van alle locaties. Een totaaloverzicht. Dit plan wordt onderzocht op haalbaarheid. Als het haalbaar is wordt het in komende jaren uitgevoerd. In het plan zal ook staan in welke volgorde de onderdelen ontwikkeld zullen worden.

Het is een ingrijpend plan waarbij o.a. de basisschool, het verzorgingshuis, het gemeenschapshuis en de sporthal direct zijn betrokken. Maar het is ook direct en indirect van belang voor ondernemers in het centrum. Voor er een begin gemaakt kan worden met een ontwerp voor het plan, willen we eerst alle ideeën en wensen inventariseren die er leven bij diegenen die direct betrokken zijn bij de ontwikkelingen. In februari 2004 hebben we op één avond in de raadszaal al deze groepen uitgenodigd voor de eerste discussie over Helvoirt. Nu zullen we met Bouwfonds MAB in een aantal kleinere groepen concreter over onderdelen in het plan praten. Voor 17 augustus zijn de partijen uitgenodigd die betrokken zijn bij onderwijs en opvoeding, zoals het schoolbestuur, de peuterspeelzaal, de kinderopvang. Op 22 augustus vindt de bijeenkomst plaats met de (gezondheids)zorg. Hiervoor zijn onder andere de zorginstellingen, artsen, tandartsen en fysiotherapeuten uitgenodigd. Voor 25 augustus zijn de verenigingen uitgenodigd die gebruik maken van het gemeenschapshuis, de sporthal, de oude dr. Landmanschool en d'n Inbreng. Alle bijeenkomsten worden gehouden in Gastenbosch, beginnen om 15.00 uur en duren tot ongeveer 19.00 uur. De ondernemers in Helvoirt worden binnenkort nog benaderd voor een bijeenkomst.

Het doel van de bijeenkomsten is het verzamelen van informatie die van belang is voor het ontwerpen van een stedenbouwkundig plan. Het gaat om vragen als: waar moet de school komen, of waar vooral niet? Moet het gemeenschapshuis bij de sportzaal? enzovoort. Het gaat dus zeker nog niet over de nieuwe gebouwen zelf en waaraan die moeten voldoen. We hebben iedereen, die direct betrokken is bij de drie onderdelen, een uitnodiging toegestuurd. Als een vereniging of instelling echter meent ten onrechte niet te zijn uitgenodigd dan kan die contact opnemen de heer E. Mol (telefoonnummer: 0411-627252 of e.mol@haaren.nl