Gemeente Soest

Bijzondere bijstand voor schoolkosten

Datum: 09/08/2005

Weer naar school: dat kost geld!

Voor inwoners van Baarn, Bunschoten en Soest met een inkomen op bijstandsniveau en één of meer schoolgaande kinderen tot 18 jaar doen de gemeentebesturen iets extra's. De reden daarvoor is dat zulke gezinnen de schoolkosten van hun kinderen vaak nauwelijks op kunnen brengen.

Mensen met kinderen op de basisschool hebben te maken met kosten van bijvoorbeeld een 'vrijwillige' ouderbijdrage, een bijdrage voor de kosten van schoolreisjes en soms ook nog met een bijdrage voor andere gezamenlijke buitenschoolse activiteiten.
Mensen met een kind jonger dan 18 jaar, dat het voortgezet onderwijs volgt, hebben aanzienlijke kosten in de vorm van boekengeld, reiskosten, onderwijsbijdrage en dergelijke.

Voor deze kosten kan de inwoner voor zijn kind dat het basisonderwijs volgt één keer per jaar bijzondere bijstand aanvragen tot een bedrag van 52 per kind. De uitkeringsgerechtigde moet van de gemaakte schoolkosten betalingsbewijzen inleveren.
Voor een kind tot 18 jaar op het voortgezet onderwijs kan één keer per jaar bijzondere bijstand worden aangevraagd tot een bedrag van 260 per kind. Ook van deze kosten moet men betalingsbewijzen inleveren.

Iedere inwoner van de gemeenten Baarn, Bunschoten of Soest komt voor deze vorm van bijzondere bijstand in aanmerking als hij of zij minimaal één jaar een inkomen heeft gehad op het niveau van de voor hem of haar geldende bijstandsnorm.
Voor alleenstaande ouders bedraagt deze bijstandsnorm 989 netto per maand en voor gehuwden/samenwonenden 1.099 netto per maand. Dit zijn de bedragen exclusief vakantietoeslag.

Mensen die iedere maand een bijstandsuitkering ontvangen, kunnen de bijzondere bijstand het eenvoudigst via hun vaste consulent aanvragen.

In andere gevallen kan men een aanvraag doen bij het kantoor van de sociale dienst BBS in Soest van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur; dat kan ook 's woensdags van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 18.00 uur bij de balie in het gemeentehuis van Bunschoten.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer