Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer

---

Stand van zaken Nederlandse bijdrage aan de NAVO-trainingsmissie in Irak

9-8-2005 12:18:00

Hierbij informeer ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, over de verlengde Nederlandse bijdrage aan de NAVO-trainingsmissie in Irak. Met deze brief kom ik tevens tegemoet aan de toezegging in het Algemeen Overleg Irak met de Vaste Commissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie op 30 juni jl., waarin de regering heeft gemeld de Kamer schriftelijk te zullen informeren over de activiteiten van de Nederlandse militairen buiten de Internationale Zone in Bagdad.

Zoals gemeld op 10 juni jl. (Kamerstuk 23 432 nr. 192) zijn tijdens de eerste fase van de NAVO-trainingsmissie vanaf augustus 2004 zowel binnen als buiten Irak leden van de Iraakse veiligheidsorganisaties opgeleid en getraind. Op 4 mei 2005 heeft de Noord-Atlantische Raad (NAR) besloten, onder meer vanwege gebrek aan infrastructuur in de Internationale Zone, om eerder dan voorzien trainingslocaties buiten de Internationale Zone gereed te maken. Het betrof de locaties Ar Rustamiyah, in het zuidoostelijke deel van Bagdad, en het National Command Centre (NCC) van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat op tien minuten reizen van de Internationale Zone ligt. De NAVO werkt momenteel verder aan de uitbreiding van de trainingsmissie, onder andere door de oprichting van het Iraqi Training Command. Dit Iraaks opleidingsinstituut wordt gevestigd in het Cultural Centre in de Internationale Zone. De oprichting van het instituut behoorde vanaf het begin tot de doelstellingen van de NAVO-trainingsmissie. Tevens onderzoekt de NAVO nieuwe locaties buiten de Internationale Zone, waar na de noodzakelijke veiligheidsanalyses mogelijk ook trainingslocaties worden ingericht.

Op basis van uitvoerige veiligheidsanalyses door de NAVO en de MIVD heeft de regering besloten dat optreden buiten de Internationale Zone verantwoord is. Tijdens het Algemeen Overleg van 30 juni jl. was hiervoor brede Kamersteun aanwezig.

Nederlandse deelname tot medio augustus 2005
Zoals in eerdere brieven aan de Kamer is gemeld, heeft Nederland 25 militairen ter beschikking gesteld voor de eerste fase van de missie, te weten vijftien man stafpersoneel en instructeurs en tien militairen van de Koninklijke marechaussee. Hieraan is later een tolk toegevoegd. Sinds 26 februari jl. zijn dertien Nederlandse militairen alsmede de tolk werkzaam in Bagdad. Twee stafofficieren en het detachement van de Koninklijke marechaussee zijn niet ingezet in de eerste rotatie.

Na een initiële risico-analyse door de NAVO en de MIVD is sinds de aanvang van de Nederlandse bijdrage op de locatie Ar Rustamiyah een Nederlandse militair gestationeerd. Het is de bedoeling dat op het hier in oprichting zijnde Training Education and Doctrine Centre (TEDC) vanaf september 2005 (pilot) stafcursussen worden gegeven aan ongeveer 88 militairen. Het overige Nederlandse personeel werkt vanuit de Internationale Zone. Omstreeks 20 augustus worden deze militairen afgelost en in Nederland terugverwacht.

Nederlandse deelname van medio augustus 2005 tot medio februari 2006 Over de personele invulling van de NAVO-trainingsmissie na augustus 2005 is gesproken tijdens de planningsbijeenkomst van de NAVO op 13 juni jl.. De Nederlandse regering zal de huidige bijdrage aan de NAVO-trainingsmissie zoveel mogelijk continueren. Nederland heeft 15 militairen ter beschikking gesteld voor de nieuwe rotatie, die zal plaatsvinden in augustus. Het betreft 14 stafofficieren/ instructeurs en een tolk. Onder voorbehoud van verdere NAVO-planning worden 12 stafofficieren/instructeurs en de tolk ingezet in de Internationale Zone, waarvan er twee een bijdrage gaan leveren aan de planontwikkeling voor het eerder genoemde Iraqi Training Command. Twee stafofficieren/instructeurs worden ingezet in Ar Rustamiyah, waar zij advies zullen leveren bij de opzet van trainingen op het TEDC. Het is niet uitgesloten dat Nederlandse militairen betrokken zullen worden bij opleidings- en trainingsactiviteiten te velde. Het in theorie aangeleerde moet immers tevens in de praktijk worden beoefend. De beoogde oefenterreinen liggen zowel binnen als buiten de Internationale Zone, op accommodaties in de omgeving van de NAVO-trainingslocaties. Voor deze activiteiten wordt door zorg van de NAVO-staf in extra force protection voorzien, indien dat op basis van veiligheidsanalyses nodig blijkt.

Voorafgaande aan de inzet dienen alle militairen de zogenaamde Predeployment Training te volgen op de NAVO-school in Napels. De Nederlandse militairen hebben deze training in juli gevolgd. Vanuit Napels zijn zij doorgereisd naar Irak, waardoor een afdoende overnameperiode wordt gewaarborgd, vóór dat de huidige rotatie omstreeks 20 augustus naar Nederland terugkeert.

De NAVO heeft inmiddels laten weten dat er tot en met december geen noodzaak is een Nederlands detachement van de Koninklijke marechaussee op afroep beschikbaar te houden. Als gevolg van de inhuur van civiele beveiligingseenheden tot het einde van dit jaar is er geen directe behoefte meer aan beveiligings- en ondersteunende eenheden. Omdat de inhuur van tijdelijke aard is, zal de NAVO binnenkort in een herziene behoeftestelling kenbaar maken welke eenheden vanaf medio december nodig zijn voor beveiligings- en ondersteunende taken. Of Nederland hieraan een bijdrage zal leveren, wordt op dat moment nader beschouwd. Het is niet uitgesloten dat een detachement van de Koninklijke marechaussee in een latere fase zal worden ingezet voor specifieke militaire politietaken.

Zoals gemeld in de Kamerbrief van 10 juni jl. blijft de regering de veiligheidsontwikkelingen in Bagdad en omgeving nauwgezet volgen. Met betrekking tot de werk- en veiligheidsomstandigheden voor het Nederlandse personeel zullen indien nodig aanvullende maatregelen worden genomen.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

H.G.J. Kamp