Ingezonden persbericht


persbericht

Texel, 9 augustus 2005

tsunami's in de Noordzee

vernieuwde digitale vraagbaak van EcoMare

EcoMare lanceert de vernieuwde versie van 'De Vleet', de zoute encyclopedie of blauwe atlas van Nederland. Het is een cd-rom waarin een schat aan informatie over natuur en milieu in zee en langs de kust toegankelijk is gemaakt. Met foto's, geluiden, filmpjes, kaarten en tekst wordt een geïntegreerd beeld van zout Nederland (en daarbuiten) gegeven.

In de Noordzee komen ook tsunami's voor. Door klimaatverandering verandert de voortplanting en de verspreiding van sommige dieren en daarom doken er vorig jaar meer dan honderd tuimelaars (dolfijnen) op bij ons voor de kust. 600 plant- en diersoorten uit de Noordzee staan in De Vleet. Alles over recreatie, visserij, scheepvaart, olie- en gaswinning en zeestromingen. Van hoe werkt eb en vloed, via het ontleden van een bultrug (walvis) tot de topografische kaarten en cultuurhistorie van het waddengebied.

Zomers trekken we massaal naar het strand, onze cultuur is gebaseerd op de strijd tegen het water, Nederland is groot geworden door de zeevaart en het zee-deel van ons land is groter dan het landdeel, maar van die zee zelf weten we eigenlijk niet zo veel. De Vleet zou naast de bosatlas verplichte kost voor elke Nederlander moeten zijn.

De editie van 2005 omvat ruim 1.300 onderwerpen in het Nederlands, rond 1.200 onderwerpen zijn in het Engels en in het Duits vertaald. Op de cd-rom staan bovendien meer dan 1.500 afbeeldingen en geluidsfragmenten, diaseries en videofragmenten. In deze nieuwe versie zijn de bediening en navigatie volledig afgestemd op de internetstandaarden. Daardoor is het voor iedereen eenvoudig om er doorheen te surfen of doelgericht te zoeken.

De Vleet is in de winkel van EcoMare (ook via www.ecomare.nl) te koop voor ¤ 14,95. Voor dit bedrag en ¤ 2,00 verzendkosten wordt het opgestuurd. De Vleet is bedoeld voor geïnteresseerde particulieren, maar ook voor scholen, bibliotheken, overheden, bedrijven en mensen die professioneel bij de zee en het kustgebied betrokken zijn.

///////////////////

Voor de pers is een gratis presentexemplaar beschikbaar. U kunt deze opvragen bij de infobalie van EcoMare, tel. 0222-317741 of via infobalie@ecomare.nl.

Nadere informatie: EcoMare, Renée Smal en Gerbrand Gaaff

Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel, t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44,

renees@ecomare.nl / gerbrandg@ecomare.nl / www.ecomare.nl

De doelstelling van EcoMare is het vergroten van draagvlak voor de bescherming en het herstel van natuur- en cultuurwaarden in het waddengebied en de Noordzee, met een accent op Texel. Dit gebeurt direct door het opvangen en uitzetten van vogels en zeehonden en indirect door voorlichting en educatie.